5 Mayıs 2024 Pazar

Sağlık emekçileri: Sağlık Bakanlığı, AYM kararını uygula

AYM'nin güvenlik soruşturmalarına dair aldığı kararın hayata geçirilmesi talebiyle basın açıklaması yapan SES ve İstanbul Tabip Odası, sağlık çalışanlarının 12 Eylül döneminde bile çalışma haklarından mahrum bırakılmadığına dikkat çekerek, AKP'nin güvenlik soruşturmasına yeni yollar aramasına kaşı mücadele edileceği vurgulandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri ve İstanbul Tabip Odası, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) güvenlik soruşturmasına ilişkin verdiği kararın uygulanması talebiyle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ortak açıklamayı okuyan İlknur Ayık, bu ülkede kamu çalışanlarının tepesinde "Demokles'in kılıcı" gibi sallanan tehditler olduğuna dikkat çekti ve güvenlik soruşturmasının tamamıyla hukuksuz bir "fişleme" uygulaması olduğuna işaret etti.

Askeri cunta döneminde bile hekimlere engel konulmadığını hatırlatan Ayık, 15 Temmuz darbe girişimini "Allah'ın lütfu!" olarak görenlerin sağlık çalışanlarını mesleklerin men ettiğini belirtti. Ayık, "Daha da ileri gittiler. İstanbul Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün talimatına uyarak devlet memuriyetiyle hiçbir ilgisi olmayan, yıllardır 'sözleşmeli' olarak çalışan aile hekimlerinin sözleşmelerini feshetti" diye konuştu.

'AKP, AYM KARARININ ETRAFINDAN DOLANIYOR'
AYM'nin geçtiğimiz günlerde güvenlik soruşturmalarına dayanak maddeyi ortadan kaldırdığını kaydeden Ayık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "AYM kararları her kurumu, her kuruluşu ve kişiyi bağlamaktadır. Ancak bu anayasal zorunluluğa rağmen güvenlik soruşturmaları bahanesiyle işlerinden, mesleklerinden, hastalarından uzaklaştırılan hekimlerin, sağlık çalışanlarının mağduriyeti keyfi şekilde devam ettirilmektedir. Dahası, AKP'nin yeni hazırladığı bir 'Torba Kanun' ile AYM kararının etrafından dolanarak uygulamayı sürdürmeye çalıştığı görülmektedir. Böyle bir hukuksuzluğa teşebbüs dahi edilmemeli."

Ayık son olarak, Sağlık Bakanlığı'nı görevini yapmaya ve AYM kararını uygulamaya çağırdı.

'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK'
Açıklamadan sonra İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu adına konuşan Dr. Osman Öztürk, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığını dile getirdi ve hukuka dayalı olmayan gerekçelerle mesleklerinin yasaklanmasına karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

'SOL TARAFINDAN KALBİ ATANDAN ZARAR GELMEZ'
SES İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Abuzer Arslan, mahkemenin kararını tanımıyoruz deme lüksünün kimsede olmadığının altını çizdi ve "Güvenlik soruşturması yapılacaksa, cebini düşünen insanlara bakmak lazım. Şunu unutmayın, sol tarafından kalbi atandan zarar gelmez" dedi.

'AMELİYAT ETMEK NE ZAMAN MİLLİ GÜVENLİK SORUNU HALİNE GELDİ?
Türk Tabipler Birliği (TTB) 2. Başkanı Ali Çerkezoğlu ise ülkenin temelinin anayasa olduğunu vurguladı ve AYM'nin sözüyle tartışmaların bitmesi gerektiğini ifade etti. Çerkezoğlu, "Bin bir zahmetle elde edilen diplomaların engellenmesine hiç kimse karar veremez, bu hak en despotik ülkelerde bile yok" diye ifade etti.

"Doktor nasıl bir güvenlik sorunudur?" sorusunu soran Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hastanede hasta muayene ederken mi güvenlik sorunu oluşturuyoruz. Ameliyat etmek ne zaman milli güvenlik sorunu haline geldi."