4 Mayıs 2024 Cumartesi

Sağlık emekçileri: AYM kararı uygulansın

Diyarbakır ve Urfa'da yapılan basın açıklamalarında, Anayasa Mahkemesi'nin "güvenlik soruşturması" ile ilgili verdiği kararın Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi'nin "güvenlik soruşturması" iptal kararına rağmen uygulamanın sürdürülmesine karşı Diyarbakır ve Urfa'da basın açıklamaları yapıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Sağlık Platformu, Anayasa Mahkemesi'nin "güvenlik soruşturması" iptal kararına rağmen uygulamanın sürdürülmesine karşı Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Bu uygulamayla sağlık alanında çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma haklarının ihlal edildiğini söyleyen SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Gönül Adıbelli, "Olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmalarına açılan davalarda, suçun şahsiliği, masumiyet karinesi, kişisel verilerin gizliliğinin korunması gibi pek çok hukuk ilkesinin ihlal edilmesinin yanı sıra çalışma, örgütlenme, gösteri yapma ve düşüncelerini ifade etme gibi pek çok hakkın kullanılmasının güvenlik soruşturmasında olumsuz değerlendirildiği görülmüştür" dedi.
 
'SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN'
Toplumsal yaşamda derin etkileri olan bu uygulamanın kaldırılması için verilen hukuksal ve fiili mücadelenin sonucunda AYM'nin iptal kararı aldığını hatırlatan Adıbelli, "AYM'nin iptal kararından sonra konuya ilişkin olarak yeni düzenlemeler yapılmalı ve yürütme ve yargı organları işlevleri yönünden gerekli adımları ivedilikle atmalıdır. Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun, 657 Sayılı Kanunun 48. maddesinin diğer şartlarını taşımakla birlikte 8. bendi gerekçe gösterilerek atamalarını yapmadığı hekimleri yeni bir başvuruya ihtiyaç olmaksızın derhal ataması, sözleşmesini feshettiği hekimleri görevlerine iade etmesi, güvenlik gerekçesi ile görevine başlatmadığı tüm sağlık çalışanlarını görevine başlatması ve açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin özlük haklarını karşılaması gerekmektedir" diye konuştu.

Adıbelli, güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek işine ve uzmanlık eğitimine son verilen tüm sağlık emekçilerinin işlerine geri dönmesi gerektiğini de dile getirdi. Adıbelli, "Bununla birlikte isteyen sağlık emekçileri devam eden mahkemelerine ve Bakanlığa, AYM'nin belirtilen kararının hayata geçirilmesi ve derhal işe başlatılmak için başvurabilirler. İdarenin, AYM kararının gerektirdiği düzenlemeleri acilen yerine getirmesini bekliyoruz. Bizler de bu süreci yakinen takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

URFA 
Urfa Tabip Odası ve SES Urfa Şubesi, AYM kararının uygulanması talebiyle basın açıklaması yaptı. Urfa Tabip Odası binasında yapılan açıklamaya KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Yusuf Şenol ile SES MYK üyesi Selma Atabey de katıldı.

Urfa Tabip Odası Sekreteri Osman Yüksekyayla, yaptığı konuşmada kamu kurumlarında mülakatla ya da açıktan atamalarla yapılan işe alımlarda donanımın ve gerekli özelliklerin itibariyle uygun olan başvurucuların elendiğini, güvenlik soruşturmasının hukuksuz olduğunu söyledi.

Yüksekyayla, "Olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmalarına açılan davalarda, suçun şahsiliği, masumiyet karinesi, kişisel verilerin gizliliğinin korunması gibi pek çok hukuk ilkesinin ihlal edilmesinin yanı sıra çalışma, örgütlenme, gösteri yapma ve düşüncelerini ifade etme gibi pek çok hakkın kullanılmasının güvenlik soruşturmasında olumsuz değerlendirildiği görülmüştür" diye kaydetti.

Yüksekyayla, "Toplumsal yaşamda derin etkileri olan bu uygulamanın kaldırılması için Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak verdiğimiz hukuksal ve fiili mücadelenin de sonucunda ortaya çıkan AYM iptal kararı tüm toplumu ilgilendirmekte ve kamu görevinde güvenlik soruşturması uygulamasına son vermektedir" dedi. Yüksekyayla, AYM'nin iptal kararından sonra konuya ilişkin yeni düzenlemelerin yapılması, yürütme ve yargı organlarının işlevleri yönünden gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.