21 Mayıs 2024 Salı

Rojavalı komünistler Kobanê'de 1 Mayıs etkinliği yaptı

Rojavalı komünistler, 1 Mayıs dolayısıyla Kobanê'de etkinlik düzenledi. "Kürdistan ve Ortadoğu'da işçi ve emekçilerin kızıl bayrağını yükseltelim" çağrısında bulundu.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri, Kobanê Ormanı'nda 1 Mayıs dolayısıyla etkinlik düzenledi. Saygı duruşu ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasında Kürdistan ve dünya işçi sınıfı ve ezilenlerinin 1 Mayıs'ı kutlandı. Konuşmada "Selam olsun direnen halklara, selam olsun zindan direnişçilerine, selam olsun dağlarda faşist Türk devletine karşı direnen gerillaya" denildi.

1 Mayıs'ın bir direniş günü olduğu hatırlatılan konuşmada şunlar ifade edildi: "Bugün ezilen halkların mücadeleyi büyütme günü. Gelin bu ateşi büyütelim, dört bir yana yayalım. Emperyalist devletler, bir dünya savaşına hazırlanıyor. Çünkü onlar zenginleşirken halklara zulüm ve fakirlik için de yaşamayı reva görüyorlar. Halkların birlikteliğini oluşturalım, özgürlüğü kazanalım."

Faşist Türk devletinin, Başurê Kürdistan ve Rojava'ya yönelik işgal saldırılarının sürdüğü vurgulanan konuşmada, "Bu saldırılara karşı ancak direnirsek kazanırız. 1 Mayıs'ta faşist Türk devletine karşı her alanda direnişi büyütüp geliştirelim. İşçilerin ve emekçilerin iktidarı için, halkların özgürlüğü için Rojava devrimini savunalım. Kürdistan ve Ortadoğu'da işçi ve emekçilerin kızıl bayrağını yükseltelim. Bijî yekê Gulanê, bijî sosyalizm. Yaşasın özgür bağımsız sosyalist Kürdistan" ifadeleri kullanıldı.

'EZİLENLERİZ, EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ'
Etkinlikte TKŞ adına söz alan Xanim Îbrahîm ise TKŞ'nin işçi sınıfı ve ezilenlerin örgütü olduğunu kaydetti, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı. Xanim Îbrahîm, "Biz ezilenleriz, emeğimize, devrimimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Kadınların emeğinin görünmediğini belirten Xanim Îbrahîm konuşmasında şunları ifade etti: "Bizler emeğimize sahip çıkacağız. Erkek egemen zihniyet ve kapitalizm kadın emeğini inkar ediyor. İstiyorlar ki kadınlar evde otursun, erkeklere hizmet etsin. Bizlere 'dışarı adım atmayın' diyorlar. Bizler adımlarımızı ileri atacağız. Rojava devrimi, bir kadın devrimidir. Devrimimize sahip çıkacağız. Bugün işçi ve emekçi kadınların günüdür, günümüze sahip çıkacağız. Herkese çağrı yapıyoruz, kadınlar gençler; örgütlenin, dört duvar arasında kalmayın. Örgütlenin özgürleşin." 

Etkinlik halaylarla sona erdi.