2 Mayıs 2024 Perşembe

Rojavalı komünistler 1 Mayıs paneli yaptı

Rojavalı komünistlerin 1 Mayıs öncesinde gerçekleştirdiği panelde konuşan JKŞ Sözcüsü Fadya Sîdo, "Devrimle birlikte işçi sınıfına yönelik sömürü düzeni değişti. Bizlerde devrimimizi sosyalizme ilerletecek ve işçilerin, emekçilerin özgürce yaşadığı bir düzen inşa edeceğiz" dedi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü öncesinde Hesekê'de panel düzenledi.

TKŞ binasındaki panel saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte konuşma yapan Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Sözcüsü Fadya Sîdo, 1 Mayıs'ın tarihçesini anlattı.

'1 MAYIS DİRENİŞ GÜNÜDÜR'
1 Mayıs'ın birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu belirten Fadya Sîdo, "1 Mayıs, kapitalist sömürüyü durdurmak için harekete geçen işçilerin kanla yazılan tarihidir. 1 Mayıs bir direniş günüdür. Büyük mücadeleler ve ödenen bedellerle kazanılmıştır. Emek sömürüsüne isyan eden işçiler, birlikte hareket etmeyi başardı, şalterleri indirdi ve meydanları zapt ettiler" dedi.

İşçilerin günde 15-16 saat çalışmak zorunda bırakıldıklarını hatırlatan Fadya Sîdo, 1 Mayıs tarihine ilişkin şunları aktardı: "1881'de Amerika'da yarım milyon işçiyi temsil eden sendikalar, 8 saatlik iş günü talep etti. Mücadele ülke geneline yayıldı. Chicago kentinde 40 bin tekstil işçisi eylem yaptı. Polis, işçilerin eylemini kanla bastırdı. Greve çıkanlara ateş açıldı ve 4 işçi katledildi. Kimi fabrikalarda işçiler topluca işten atıldı. İşçiler, polis saldırısı karşısında geri adım atmadı. Mücadele ateşi sönmedi, aksine daha da gürleşti. 1886'da ABD ve Kanada'daki işçi sendikaları 8 saat çalışma hakkı talebiyle, 1 Mayıs günü grev ilan etti."

1 Mayıs tarihinin büyük direnişler ve işçi sınıfının kanlarıyla yazıldığını vurgulayan Fadya Sîdo, 1891'de ikinci kongresini toplayan II. Enternasyonal'in, 1 Mayıs'ı işçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak ilan ettiğini kaydetti.

'BİJÎ 1Ê GULANÊ, BİJÎ SOSYALİZM'
Rojava Devrimi öncesinde Suriye rejiminin işçiler üzerinde yoğun sömürü uyguladığını belirten Fadya Sîdo, 1 Mayıs'ın bir piknik günüymüş gibi kabul ettirilmek istendiğini hatırlattı.

Rojava Devrimi'yle birlikte, 1 Mayıs kutlamalarında komünistlerin rolüne dikkat çeken Fadya Sîdo, her yıl işçilerin mücadele günü olarak eylemler yapıldığını dile getirdi. Fadya Sîdo, şunları söyledi: "Devrimle birlikte işçi sınıfına yönelik sömürü düzeni değişti. Bizlerde devrimimizi sosyalizme ilerletecek ve işçilerin, emekçilerin özgürce yaşadığı bir düzen inşa edeceğiz. 1 Mayıs'ta 'Bijî 1ê Gulanê, bijî sosyalizm' sloganıyla meydanlarda olalım."

Panel "Bijî 1ê Gulanê bijî sosyalîzm" sloganının atılması ve halaylarla sona erdi.