5 Mayıs 2024 Pazar

Rojavalı kadınlar: İşgal kadın devriminin kazanımlarını yok etmeyi hedefliyor

Rojavalı kadınlar 25 Kasım'I işgale karşı direniş alanlarında karşıladı. Çetelere karşı birlikte direnişi yükselten JKŞ, Kongra Star ve Asuri kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, bu yıl Rojava'da işgale karşı direnişle birlikte karşılandı. Türkiye ve desteklediği çetelerinin işgal saldırıları sürerken, Rojavalı kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Rojava kadın devrimini boğmayı hedefleyen işgal saldırısı, kadınlara yönelik şiddeti daha fazla görünür hale getirdi. İşgal saldırısının ilk günlerinde Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef'in katledilmesi erkek egemen sömürgeci zihniyetin ilk örneklerinden biri oldu. Saldırılar boyunca kadına yönelik şiddet giderek arttı.

Jinen Komünst en Şoreşger (Devrimci Komünist Kadınlar-JKŞ), Kongra Star ve Xabur Kadın Savunma Birliği üyeleri işgal saldırılarının devam ettiği bir dönemde karşılanan 25 Kasım'a ilişkin ETHA'ya konuştu. Savaşın halen devam ettiği Til Temir'de bulunan kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı sürdürdükleri mücadeleyi anlattı.

JKŞ: ROJAVA KADIN DEVRİMİDİR, İŞGALCİ ÇETELERİ YENECEĞİZ
Jinen Komünst en Şoreşger (Devrimci Komünist Kadınlar-JKŞ) üyesi Sarin Sarya, Rojava'ya yönelik kapsamlı işgal saldırısının devam ettiğini vurguladı. Sarya şunları söyledi: "JKŞ olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nü karşılarken, öncelikle erkek şiddetinin katlettiği kız kardeşlerimizi anıyoruz. Dünyanın her yerinde kadınlar erkek şiddetiyle yüz yüze kalıyorlar. Bugün bu şiddetin en çıplak hali Rojava topraklarında, Türk devleti ve çeteleri vasıtasıyla gerçekleşiyor. Hevrin Xelef ve Çiçek Kobane örneklerinde gördüğümüz gibi işgale karşı mücadele eden kadınlar katlediliyor."

Rojava'nın bir kadın devrimi niteliği taşıdığının altını çizen Sarya, "Burada kadınlar IŞİD ve benzer çetelerin şiddetini bertaraf etti. Gerici erkek şiddetine karşı devrimci kadın şiddetini devreye soktu. Kadınlar cepheden cepheye, devrim kurumlarında, sokaklarda yer alarak Ortadoğu'da ezilen kadın kitlelerin arayış ve taleplerini devrimle taçlandırdı. Şimdi işgal saldırısı Rojava topraklarını işgal etmenin yanı sıra kadın devriminin kazanımlarını da yok etmeyi hedefliyor" şeklinde konuştu.

Çete saldırılarına dikkat çeken Sarya konuşmasını şöyle tamamladı: "Rojava devrimi kadın devrimidir, kadına yönelik bu şiddeti kabul etmiyoruz. Topraklarımızi işgal eden, talan eden erkek barbarlığı karşılarında kadın devrimi öznelerinin sarsılmaz barikatlarıyla karşılaşıyorlar. Türk devleti çok iyi bilsin ki nasıl IŞİD çetelerini yendiysek, işgalci çetelerini de öyle yeneceğiz. Biz JKŞ olarak sonuna kadar direneceğiz ve kazanacağız."

'ÇETELER IŞİD ZİHNİYETİ İLE KADIN MÜCADELESİNE SALDIRIYOR'
25 Kasım'ı bir mücadele günü olarak önemsediklerini dile getiren Kongra Star Til Temir Temsilcisi Güllihan Tahir, Ortadoğu'da binlerce kadının erkek şiddeti ile katledildiğini hatıdlattı. Tahir, "Bütün savaşlarda en çok acı çeken ve zor durumda kalan kadınlardır. Kadınlar aynı zamanda toprağı ve özgürlüğü temsil ediyor. Bugün de işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırıları devam ediyor. Türk devleti bu topraklarda yaşayan bütün halklara saldırıyor" diye konuştu.

Rojava kadın devrimini büyüten kadınları çetelerin hedef aldığını ifade eden Tahir, "Devrim kurumlarında ve savunmada yer alan kadınları özel olarak hedef alıyorlar. Bunlardan biri Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef'ti. Vahşice katledildiği videolarla ortaya çıktı. Bu saldırı dünyanın gözü önünde gerçekleşti ve herkes sessiz kaldı. YPJ savaşçıları Amara ve Çiçek Kobane'ye yönelik saldırılarda kadına karşı saldırganlığını gösteriyor" dedi.

Her sene 25 Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Til Temir'de eylemler yaptıklarını ifade eden Tahir, "Bu yıl savaşçılarımızın moralini yükseltmek için ziyaretler ediyoruz ve onların yalnız olmadıklarını gösteriyoruz. Biz Til Temirli kadınlar olarak direnişte yerimizi savaşçıların yanında alacağız. Biz korkuyoruz. Bir irademiz var, geleceğimizi ve özgürlüğümüzü savunacağız" şeklinde konuştu.

ÇAĞRIMIZ DÜNYA KADINLARINA: BURADAKİ DİRENİŞE SES OLUN
Rojavalı kadınlara yönelik şiddete karşı bütün dünya kadınlarına çağrıda bulunan Tahir şöyle konuştu: "Nasıl ki 25 Kasım mücadele gününde, kadına yönelik şiddeti protesto ediyorsak, kadınlar buradakı işgale karşı da rolünü oynamalı. Çağrımız dünya kadınlarına. Böylesi bir süreçte Rojava'da direnen kadınların sesine ses olun. Kadınlar bu süreçte çok acı çektiler. Bu zulme artık başkaldırın. Türk devletinin saldırıları karşısında duruşunuzu ortaya koyun. Bütün kadınlar bu işgal saldırısını durdurmak için harekete geçmeli."

SİMON: ASURİ KADINLAR OLARAK SÖZ VERDİK, ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ SAVUNACAĞIZ
Asurilerin oluşturduğu Xabur Kadın Güvenlik Birliği Komutanı Şamiran Simon da Türkiye ve çetelerinin işgal saldırılarına karşı savaşı sürdürdüklerini dile getirdi. Simon, "İşgalciler bu topraklara saldırarak burada yaşayan, özellikle Keldani, Asuri, Süryani halklarının kazanımlarını yok etmek istiyor" diye konuştu.

Yıllardır katliam ve soykırım saldırıları ile yüz yüze olduklarını dile getiren Simon, "Türk devleti ve çetelerinin aynı zihniyet ile bu katliamlar ve soykırımı tekrarladığını görüyoruz. Bu nedenle biz de topraklarımız ve burada oluşan kardeşliği savunmak için bütün halklarla birlikte savaşıyoruz" dedi.

Asuri kadınların bütün dünya kadınlarının 25 Kasım mücadelesini kutladıklarını dile getiren Simon şöyle konuştu: "Biz de kadına yönelik şiddete karşı bu topraklarda mücadelemizi sürdürüyoruz. Bütün kadınların özgürleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz. IŞİD çeteleri ve Türk devletinin aynı fikirlerini savunduğunu biliyoruz. Türk devleti yüzyıldır halklara soykırım uyguluyor. Özellikle Asuri halkı ve kadınlarını yok etmeye yönelik saldırılarına devam ediyor. Çete zulmünü daha öncede yaşayan Asuri kadınlar olarak, halkımıza bir söz verdik. Kadınlar silahla özgürlüğümüzü ve halkımızı savunacak."