27 Temmuz 2024 Cumartesi

QSD Rakka'da DAİŞ'e karşı hamle başlattı

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve İç Güvenlik Güçleri, DAİŞ yapılanmasına karşı "Rakka Şehitleri İntikam Hamlesi" başlattı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi yayınladığı açıklamayla DAİŞ yapılanmasına karşı hamle başlattığını duyurdu. QSD açıklamasında, DAİŞ çetelerinin Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine dönük saldırı ve tehditlerinden faydalanarak 26 Aralık'ta Rakka'ya saldırdığına dikkat çekti. Saldırıda 6 QSD savaşçısının şehit düştüğü hatırlatıldı.

Rakka'yı hilafetinin merkezi olarak gören faşist DAİŞ çetelerinin 2017 de QSD öncülüğündeki savaşta yenilgiye uğradığı belirtilen açıklamada çetelerin yeniden örgütlenmeye çalıştığı kaydedildi. Bölge halkına şantajlar yaparak, huzuru ve güvenliği bozmak için saldırılar düzenleyerek örgütlenmesini yaptığına dikkat çekildi.

DAİŞ ÖRGÜTLENME VE SALDIRI BİÇİMLERİNDE STRATEJİK DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR
QSD ve İç Güvenlik Güçleriyle birlikte DAİŞ hücrelerine dönük Fırat ve Cizre bölgelerinde yakın zamanda eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada, ele geçirilen çete üyelerinin soruşturmasında DAİŞ'in saldırı ve örgütlenmelerinde stratejik değişikliklere gittiğinin açığa çıkarıldığı vurgulandı.

Elde edilen bilgilere göre; DAİŞ hücre yapılanmasında da yeni değişikliklere gittiği, Fırat Bölgesinde yeni çete liderleri arayışlarının olduğu kaydedildi. Faşist DAİŞ çetelerinin Eylem tarzlarında ise: bireysel saldırılar yerine toplu saldırılar biçiminde taktiksel değişikliklere gidildiği, -Sinaa hapishanesi örneğinde olduğu gibi- hapishanede tutulan DAİŞ'lilerin kurtarılmasına dönük planlamaların yapıldığı, halkı hedefleyen kapsamlı saldırıların da yeni stratejik değişiklikleri içinde öne çıkan yanlar olduğu vurgulandı. 2022 yılında Sinaa Cezaevi'ne yapılan saldırıda bu kapsamda örgütlendiği açığa çıkartılan bir başka sonuç olduğu vurgulandı.

QSD'nin operasyonlarda elde ettiği diğer sonuçlar ise şöyle: DAİŞ hücrelerinin denetiminde olan bölgelerle diğer kırsal bölgeler arasında irtibatın sağlanması için koridor açılması, işgal altında ki Girê Spî'nin Silûk bölgesinde ki çetelerin güçlendirilmesi. Açıklamada elde edilen sonuçlarla birlikte, Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD), şehitlerin intikamı için Ortak Operasyon Merkezi "Rakka Şehitleri İntikam Hamlesi"ni başlattığı kaydedildi. Uluslararası Koalisyonunda hava desteği vereceği belirtilen açıklamada operasyonun amacının DAİŞ'i çökertmek, saldırı hazırlıklarını önlemek, onlara destek verenleri açığa çıkartmak olduğu söylendi.

25 Ocak gece yarısı başlatılan operasyon da, Reqa, Tebqa, Sirîn ve Kerame'de onlarca noktanın yanı sıra gizli birçok yere baskın düzenlendiği bilgisi paylaşıldı. Operasyonun sonuçlarına ilişkin detayların daha sonra kamuoyuyla paylaşılacağı belirtilen açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi: "Şüphesiz DAİŞ'in sözde başkenti Rakka ve son yerinin QSD tarafından yok edilmesi Ortadoğu ve dünyanın güvenliğinin sağlanmasına iyi bir fırsat sundu. Ortak Operasyon Güçleri'nin Cizre ve Rakka'da gerçekleştirdiği son operasyonlar, Baxoz'da terör örgütüne karşı kazanılan zaferin kalıcı olması için güvenlik, yerel ve dünya halkı açısından iyi sonuçlar elde etmek kapsamında yapıldı. Bu bağlamda, ortak güçler olarak halkımız ve kurumlarımız üzerindeki tüm tehlikelere karşı duracağımızın altını bir kez daha çiziyoruz."