7 Eylül 2024 Cumartesi

Qamişlo'da binlerce kadın şiddete karşı yürüdü

Binlerce kadın Kuzey Suriye'nin Qamişlo kentinde 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş düzenedi, kadına yönelik şiddeti protesto etti.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla Qamişlo’da binlerce kadın şiddete karşı yürüdü. Kongre Star'ın çağrısıyla Enternasyonalist Şehitler Meydanı'nda buluşan kadınlar buradan Qamişlo Stadyumu'na yürüdü.
 
Yürüyüşte "Örgütlü kadının öfkesi faşizmi yenecek", "Özgürlük kazanacak", "Kadın özgürlüğü devrimidir, devrimini savun" pankartları taşındı. Yürüyüşte "Jin, jîyan, berxwedan" ,"Tecridi yıkacağız, Önder Apo'ya özgürlük", "Kadın, yaşam, özgürlük" pankartları ve ölümsüzleşen kadınların fotoğrafları taşındı.
 
Qamişlo Stadyumu'nda yapılan saygı duruşunun ardından Kongre Star adına konuşan Foza Yusuf, "Bizler Arap, Süryani, Kürt, Ermeni kadınlar olarak yedi yıldır bu devrimi büyütüyoruz. Kadınlar devrimin her alanında yerini alıyor, bu bütün Ortadoğu toplumu için çok önemli" dedi.
 
AKP/Saray rejimi ve desteklediği çetelerin bu topraklara saldırı tehdidinde bulunduğunu, kadın devrimini yok etmeyi amaçladıklarını belirten Yusuf, "Kadınlar olarak devrimimizi gerici erkek egemen saldırılara karşı savunacağız. Kadınlar her alanda toplumun savunmasında yerini alacaktır" diye kaydetti.
 
Kadınların Arin'lerin ve Avesta'ların yolundan yürüyeceğini vurgulayan Foza Yusuf, "Bütün kadın savunma güçlerimizi büyüteceğiz. Vatansız kadın özgürlüğünü savunamaz, bunun için vatanımızı toprağımızı savunacağız" diye konuştu.
 
Jinên Azad a Sosyalist (JAS) adına konuşan Beritan Asya. "Biz özgür sosyalist kadınlar olarak Mirabel kardeşlerin kanlarıyla bedel ödeyen mücadele eden özgürlük yolunu bize açan kadınlar önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.
 
25 Kasım'in dünyanın her yerinde erkek egemen zihniyete karşı sesini yükselten kadınların günü olduğunu ifade eden Asya, "Mirabel kardeşler bundan 60 yıl önce mücadele ateşini yaktılar bugün o ateş dünya kadınlarının elinde gürleşiyor" diye belirtti.
 
Asya konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Onlar istiyorlar ki kadınların kültürleri ve bedenleri ve kimlikleri yok edilsin bütün tecrit zulüm erkek zihniyeti kadınların yok edilmesiyle yaşatıyor. Nasıl ki biz yüzyıllarca kirli siyaset karşısında mücadelemizi ve savaşımızı büyüttüysek bugünde kadın özsavunmasıyla kendimizi savunacağız.
 
"Bugün Türk devleti başta olmak üzere Baas rejimi, çete grupları ve gerici emperyalist güçler kendi çıkarlarını savunuyorlar. Bu amaçla Rojava kadın devrimine saldırarak irademizi kırmak istiyorlar.
 
"Nasıl ki Mirabel kardeşler trujiro iktidarına karşı nasıl özgürlük ateşini yaktılarsa bizde şiddete karşı yok sayılmaya karşı bu ateşi büyüteceğiz. Devrimimiz bize bu özgürlük yolu açmıştır.
 
"Çağrımız sadece kadınlara değildir. Çağrımız bütün erkeklere, gençlere biz diyoruz ki devrimin imkânlarından yararlanarak 5 bin yıllık erkek egemen zihniyetini değiştirin erkeğin özgürleşmesi kadının özgürleşmesiyle mümkündür. Şiddetin her türlüsüne karşı ezilen kadınların mücadelesini büyütmek için evinizin kapısını devrime açın. Özgürlüğümüz gücümüzdür. Özgürlüğümüze sahip çıkalım."
 
Demokratik Özerk Yönetimi Koordinasyonu adına konuşma yapan Neziye Gewriye de tüm dünyada egemen sistemlerin kadınları haklarından mahrum bıraktığını ve köleleştirdiğini ifade ederek, kadınların da yaşadıkları tüm zorlukları ve acıları özgürlüklerini elde etmek için mücadeleye dönüştürdüklerini söyledi.
 
Kongreya Star üyesi Suad Hesen de yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetin tüm topluma yönelik şiddet olduğunu söyledi.