7 Eylül 2024 Cumartesi

Putin-Esad görüşmesinde Erdoğan-Esad görüşmesi gündem dahi olmadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Moskova'da görüştü. İki ülke liderinin görüşmesinin ana gündemleri arasında Ortadoğu'daki siyasi ve askeri gelişmeler, iki ülke arasındaki ekonomik, politik ve askeri ilişkiler olduğu basına yansıdı. Görüşmede, Erdoğan yakın zamanda görüşeceğini iddia ettiği Esad ile görüşmesinin gündeme gelmemesi dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Moskova'da Kremlin'deki Başkanlık Sarayı'nda bir araya geldi. Esad ve Putin'in bir önceki görüşmeleri bir yıl önce Mart 2023'te Suriye iç savaşının yıldönümünde gerçekleşmişti.

Putin-Esad görüşmesi Reuters haber ajansı ve saray medyası tarafından "Putin, Esad'la Türkiye ve İsrail'i görüştü" başlığıyla haberleştirildi. Suriye Resmi Haber Ajansı (SANA) ise bunun aksi yönde basına haber servis etti.

İki ülke liderinin görüşmesinin basına açık olan bölümünde, Ortadoğu'da artan ve Suriye'yi de içine alan gerilimlerin konu edildiği belirtildi. Görüşmenin içeriğine ilişkin, detaylar henüz yansımamakla birlikte emperyalistlerin bölgesel ekonomik, politik çıkarları nedeniyle 3. dünya savaş emarelerinin biriktiği yer olarak Ortadoğu, iki ülke liderinin görüşmesinin temel konulardan biri oldu.

SANA'nın, Rusya'ya bağlı medya kuruluşu RT'ye dayandırarak yaptığı haberde görüşmenin neticesinde, Ortadoğu'da "mevcut risklerin tanımlanması, beklentiler, geleceğe yönelik olasılıklar konusunda tam bir fikir birliği sağladığı" belirtildi. "Fikir birliği" sağlanan konulara dair gelişmelerin sonuçları önümüzdeki günlerde belirginlik kazanacaktır. Rusya'nın Ortadoğu'daki varlığı söz konusu olduğunda Suriye, gerek emperyalist ABD gerekse de siyonist İsrail'in varlığı karşısında temel dayanaklarından biri durumunda.

Bir süredir saray medyası tarafından gündemleştirilen Esad ile Erdoğan arasındaki olası görüşme konusunun ise görüşmede gündeme gelmediği belirtiliyor. Putin'in, Esad'dan Erdoğan ile görüşmesi yönünde talebi bulunmadığı da ifade edilen bilgiler arasında.

Ayrıca Esad ve Erdoğan görüşmesine ilişkin temel şartın; "Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi ve Suriye'nin kuzeyindeki destek verdiği çete gruplarıyla ilişkilerini kesmesi" olduğu da yine SANA'nın haberlerinde yer alıyor. 

Buradan bakıldığında Erdoğan'ın Suriye ile Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında işgal ettiği alanlardan çekilmediği, çetelere verdiği desteği geri çekmediği koşullarda Esad-Erdoğan görüşmesinin kolay kolay olmayacağı görülüyor. Çünkü Esad Türkiye'yi kendi topraklarında işgalci görüyor. Şam hükümeti için öncelikli hedefi, Türk devletinin Halep'e bağlı bölgeler, Efrîn, Serêkaniyê, İdlib kırsalı ve Girê Spî'deki işgali sona erdirmesi talebi geçerliliğini koruyor. Esad-Erdoğan görüşmesinin gerçekleştirilmemesi, işgalci Türk devletinin Suriye üzerindeki hedeflerinin yakın zaman bakımından uygulanabilirliğini zora sokuyor. 

Esad-Putin görüşmesinde, Putin'in beklentisinin ekonomik ilişkilerin siyasi ve askeri ilişkiler düzeyine çıkması olduğu ifade ediliyor. Dahası, işgalci Türk devletinin başını çektiği 'Kalkınma Yolu' projesi karşısında engelleyici adımlar atılıp atılmayacağı da önümüzdeki günlerde belli olacak.

Irak yönetiminin Esad ile Erdoğan görüşmesinin Bağdat'ta yapılması şeklinde çağrıda bulunduğu haberlerinin ardından saray medyasında görüşmenin Moskova'da olacağı şeklinde haberler yer almıştı. Daha sonra bu bilgi Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmıştı.

Aynı konuda, Kremlin Sözcüsü Peskov da Moskova'da yaptığı basın toplantısında, Erdoğan-Esad görüşmesinin olacağını teyit etmemişti.