7 Eylül 2024 Cumartesi

Piroğlu'nun seyahat özgürlüğü için büyükelçilik önünde eylem

Ecevit Piroğlu'na seyahat özgürlüğü için Sırbistan'ın Berlin'deki büyükelçiliği önünde eylem yapıldı.

3 yıl boyunca Sırbistan tarafından rehin tutulan ve mücadele sayesinde yakın zamanda tahliye edilen Ecevit Piroğlu'nun seyahat özgürlüğü için Avrupa'nın pek çok ülkesinde Sırbistan Büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde eylem düzenlendi.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) çağrısıyla çok sayıda kişi Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Sırbistan Büyükelçiliği önünde yan yana geldi. Eylemde "Politik tutsaklarla dayanışmayı yükselt" pankartı açıldı ve "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" dövizleri taşındı.

Ecevit Piroğlu'nun serbest bırakılmasının mücadelenin ilk etabı olduğu belirtilen eylemde, Piroğlu'nun Sırbistan'ı terk etme yasağı kalkmadan gerçek özgürlüğüne kavuşamayacağı vurgulandı.

Serbest bırakılan ve Sırbistan'ı terk etmesi için belli bir süre verilen Piroğlu'nun Sırbistan'ı terk etmesinin engellenmesine tepki gösterilen eylemde, Sırbistan devletinin verilen süre dolduktan sonra Piroğlu'nu tekrar tutuklayarak Türk devletine teslim etme amacı güttüğü belirtildi.

'SIRBİSTAN DEVLETİNİN ÇELİŞKİLİ TUTUMUNU KINIYORUZ'
Piroğlu'nun tutsak edildiği 3 yılda yaşanan hukuksuzluklara ve Piroğlu'nun 2 defa yaptığı açlık grevine de dikkat çekilen açıklamada, "Sırbistan devletinin Piroğlu'nu hukuksuz ve keyfi bir şekilde elinde tutmaya devam etmek istediğini gösteren bu çelişkili tutumunu kınıyoruz ve kabul etmediğimizi belirtiyoruz" denildi.

Sırbistan devletinin Türk devletiyle kirli pazarlıklardan vazgeçmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Piroğlu Sırbistan'ı terk edip gerçek özgürlüğüne kavuşana dek eylemlerin süreceği vurgulandı.

"Ecevit Piroğlu'na seyahat özgürlüğü", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarıyla son bulan eylemin ardından Piroğlu'nun durumuna ilişkin hazırlanan dosya büyükelçiliğin posta kutusuna bırakıldı.