18 Mayıs 2024 Cumartesi

Petrol-İş TPI Kompozit patronlarını uyardı

Petrol İş Sendikası, TPI Kompozit'te meslek hastalıklarına karşı eylem yaptıkları için üyelerinin işten çıkarılmasını protesto etti, patronlara "bu hatadan dönün" çağrısı yaptı.

Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgar türbini kanadı üreten TPI Kompozit'te, biri sendika temsilcisi toplam 6 işçi işten atıldı. Amerikalı şirket, işçilerin "işyeri huzurunu bozdukları" iddiasıyla işçilerin işten çıkarıldığını iddia etti. 

Petrol-İş İzmir ve Aliağa şubeleri, Sasalı'da bulunan TPI Kompozit Fabrikası'nın önünde eylem yaptı. Eylemde, "Yaşasın iş, ekmek, özgürülük mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. 

Açıklama yapan Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, 8 yıldır örgütlü oldukları fabrakada, son zamanlarda işçilere yönelik baskıların arttığını kaydetti. Zengin, "Toplamda 2764 üyemizin çalıştığı fabrikalarımızda kullanılan Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) malzemelerinin yetersizliği, iş yerlerinin çalışma koşullarının uygunsuzluğu çalışan arkadaşlarımızdaki meslek hastalıklarının artarak devam etmesine neden olmaktadır" dedi.

'FABRİKA MÜDÜRÜ ÜYELERİMİZİ TEHDİT EDİYOR'
Defalarca fabrika yönetimiyle görüştüklerini ancak tedbir alınmadığını aktaran Zengin, "KKD'lerin yetersiz ve kullanışsız olmasından kaynaklı sorunları ve işyerinin tozlu ortamdan arındırılmaması ile ilgili altı aydır gerekli önlemlerini alınması konusunu işverene sözlü ve yazılı olarak noter kanalı ile ulaştırdık. İşyeri ilan panolarına ve sendika odasına da asarak durumu bildirmiştik. Fakat bu uyarılarımızı göz ardı ederek üretimde vardiya amirlerini ve süpervizörleri da kullanarak üretim müdürü olarak çalışmakta olan Sayın Güney Özaltan işçilere karşı mobbing uygulayıp, üyelerimizi tehdit ederek, Petrol-İş Sendikası Şube Yönetimi'ni dikkate almayan bir şekilde üyelerimizin haklarını ihlal etmeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.

İhlallere karşı iki fabrikada eşzamanlı olarak vardiya giriş ve çıkışlarında eylemler yapıldığını aktaren Zengin, patronun işçilerin sesini duyurmak için yaptığı bu eylem nedeniyle, 26 işçi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu bilgisini paylaştı.

Dün de 6 işçinin, İşyeri Disiplin Kurulu'nun aldığı kararla işten atıldığını belirten Zengin, hiçbir gerekçe gösterilmeden işçilerin iş akitlerinin feshine karar verildiğini ifade etti.

Zengin, "TPI yönetimine tekrar söylüyoruz. Yapılan bu hatadan dönün ve arkadaşlarımızı iş başı yaptırın" dedi.