27 Temmuz 2024 Cumartesi

Özel sektör öğretmenleri Ankara'da bir araya geldi

Ankara'da bir araya gelen özel sektörde çalışan eğitim emekçileri, taban maaş hakkını istedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i istifaya çağıran öğretmenler, taban maaşı da içeren yasal düzenlenmenin derhal hazırlanmasını istedi. 

Özel sektörde çalışan eğitim emekçileri taban maaş hakları için mücadeleyi  sürdürüyor. Kamuda çalışan öğretmenlerden daha az maaş verilmesini engelleyecek kanunu düzenleme talebiyle bir kez daha Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın çağrısıyla öğretmenler ülkenin dört bir yanından Ankara'da buluştu. 

Öğretmen Sendikası Ankara Temsilciliği önünde buluşan öğretmenler, sloganlarla Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüdü. Öğretmenlere Eğitim Sen başta olmak üzere sendika ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri de destek verdi. Öğretmenle, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i istifaya çağırdı. 

AKSOY: TABAN MAAŞ HAKKIMIZ DERHAL GERİ GETİRİLECEK
Sendika genel merkezinden bakanlık önüne yürüyen öğretmenler, burada açıklama yaptı. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, iktidarın "kamusal eğitimi de özel eğitimi de patronların ve cemaatlerin kendi istekleri ve ideolojileri doğrultusunda tanzim etmeye devam ettiğini" söyledi. Bakanlık duvarına çıkarak konuşmasını yapan sendikanın Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy ise, Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in türlü vaatlerle öğretmenlere "yalan söylediğini" belirtti. Aksoy, "Çok yakında ikinci öğretmenlik meslek kanunu çıkacak. Önceki kanunda özel sektör öğretmenlerinin adını bile anmayan bir bakanlık vardı. Bu kez uyarıyoruz; taban maaş hakkımız derhal geri getirilecek. Kurumlarda denetimler arttırılacak, başka sigorta koşullarında çalışma ve güvencesiz çalışma koşulları bir an önce durdurulacak" ifadelerini kullandı.

Ardından Meclis'e yürümek üzere kortej oluşturan öğretmenlere polis saldırdı. Bazı öğretmenler darp edildi. Polis, bir öğretmene silah çekti. Öğretmenlerin mücadelesi sonrası polisler geri çekildi. Öğretmenler sonrasında Meclis'e doğru yürüdü.

'DİRENİŞ HAFTASI İLAN EDİYORUZ'
Meclis Parkı'na kadar yürüyen öğretmenler, bir süre burada oturma eylemi yaptı. Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, "Bugün Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ilerleyen yıllarda oradaydım diyecekleri bir mücadele verdiler. Bu anlamda eğitimin, eğitimde emeğin onurunu korudular" dedi. Edebali, "Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanı olarak açık bir şekilde yüzbinlerce özel öğretim kurumu çalışanına ve öğretmenlere yalan söylemiştir. Kendisi taban maaşın Nisan ayında geleceğini ve Eylül ayında yeni eğitim-öğretim döneminde uygulanacağını söylemiştir. Yan haklar da olacak demiş ve Maliye Bakanlığını işaret etmiştir. Tüm bunlar gerçektir. Fakat katıldığı bir programda kendisinin yetki sahibi olmadığını söylemişti. Aynı zamanda bir basın emekçisine 'Sizde taban maaş var mı?' diyerek, cahilce bir sözle 657'inci maddeye bağlı çalışan kendi personelini yani öğretmenleri yok saymıştır" ifadelerini kullandı. Edebali, şöyle devam etti: "4 Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyemiz ve Ankara'da kalacak arkadaşlarımızla birlikte süreci takip edeceğiz. Sendika üyelerimizi sendikamıza davet ediyoruz. Direniş haftası ilan ettik. Türkiye'nin bütün illerinde özel öğretim kurumları ve İl Milli Eğitim binaları önünde eylemlerimiz olacak. Bizden kaçamayacaksınız."