15 Haziran 2024 Cumartesi

'Özçelik'in ölümünden sorumlu polislere soruşturma açıldı mı?'

Samandağ'da polis tarafından evine yapılan baskında kalp krizi geçiren Edibe Özçelik, yaşamını yitirdi. HDP Milletvekili Hatimoğulları, Soylu'ya, Özçelik'in ölümüne neden olan polisler hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay'ın Samandağ ilçesinde polisin evine yaptığı baskın sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Edibe Özçelik'le ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Tekkebaşı Mahallesi'nde 16 Ocak 2020'de sabah 04.30 sıralarında yapılan operasyonla 4 kişi gözaltına alındı. 

TMŞ, özel harekat polisleri ve jandarma tarafından evlere yapılan baskınlar sırasında, çocuğu Ü.Ö hakkında arama kararı olan Edibe Özçelik fenalaşarak, yaşamını yitirdi. 

Operasyon sırasında ilk olarak Özçelik'in evinin yanında bulunan daireye baskın düzenlenerek, tüm aile fertleri yüz üstü yatırılarak elleri arkadan kelepçeli bir şekilde bekletildi. Ardından yanlış evin basıldığı anlaşılarak, 70 yaşındaki Edibe Özçelik'in evi basıldı. Baskın sırasında fenalaşan Özçelik, operasyonun ardından kendi imkanları ile hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği belirtilen Özçelik, yaşamını yitirdi. 

Operasyon sırasında gözaltına alınan 4 kişi ise daha sonra serbest bırakıldı.

HDP Milletvekili Hatimoğulları, İşçileri Bakanı Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Edibe Özçelik'in ölümü ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

-Herhangi ciddi bir rahatsızlığı bulunmayan Edibe annenin operasyon esnasında fenalaşması, evindeki emniyet personelinin sorumluluğunda değil midir? Neden kalp krizi geçiren Edibe Özçelik'e tıbbi bir müdahelede bulunulmamış ve hastaneye kaldırılması için girişimde bulunulmamıştır?

-Sabahın dördünde düzenlenen operasyonla, evde yaşayan yurttaşların adeta olağan 'suçlu' olarak görülmesi hak ihlalidir. Bu hak ihlalini engellemek, yanlış girilen evdeki yurttaşlara da uygulanan yere yüzüstü yatırma ve kelepçeleme, kapıyı kırma olaylarının yaşanmaması için Bakanlığınız tarafından düzenlemeler yapılacak mıdır?     

-Operasyonda evine yanlışlıkla girilen aile için emniyet personellerine herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

-Olayın tanıkları tarafından ifade edilen, operasyon esnasında yurttaşların kafalarına silah dayanması iddiası doğru mudur? Bu iddia araştırılacak mıdır?"