8 Temmuz 2024 Pazartesi

Otlu, Doğukan Çep'in itiraflarını meclise taşıdı

DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, Sinan Ateş davasında azmettirici olan Doğukan Çep'in Hasan Ferit Gedik ve ESP'ye dönük saldırılara ilişkin itiraflarını Meclis gündemine taşıyarak, "Hasan Ferit Gedik cinayetine ve sosyalistlere yapılan saldırılara ilişkin yeniden etkin yargılama yapılacak mıdır?" diye sordu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Çiçek Otlu, Sinan Ateş cinayeti duruşmasında azmettirici Doğukan Çep'in itiraflarını Meclis gündemine taşıdı.

"Sinan Ateş cinayetini planlama ve organize etme suçlamasıyla yargılanan Doğukan Çep, 1 Temmuz 2024 tarihinde yapılan duruşmada; İstanbul Gülsuyu Mahallesi'nde 2013 yılında Hasan Ferit Gedik'i öldürdüklerini, Ayşe Deniz Karacagil ve Cebrail Günebakan'ın da aralarında bulunduğu on kişiyi vurduklarını, Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) derneğine saldırı gerçekleştirdiklerini dile getirmiştir" diyen Otlu, Çep'in açıklamalarının mahkeme başkanı tarafından engellendiğine dikkat çekti.

Çep'in açıklamalarının kamuoyunda büyük tepkilere neden olduğuna işaret eden Otlu, "Bu açıklama; devletin, uyuşturucu çeteleri ve suç örgütleri ile yakın ilişkisi olduğu, sosyalist muhaliflere karşı yapılan saldırıların devlet desteği ile gerçekleştirildiği, saldırıları gerçekleştiren kişilerin devlet tarafından korunduğu ve cezasızlık ile ödüllendirildikleri iddialarını gündeme getirmiştir" dedi.

'GEDİK'İN VURULMA ANINI GÖSTEREN KAYITLAR SİLİNDİ'
Hasan Ferit Gedik'in 29 Eylül 2013'te Gülsuyu'nda uyuşturucu karşıtı bir gösteriye yapılan saldırıda öldürüldüğünü hatırlatan Otlu, şöyle devam etti: "Otopsi raporunda Gedik'in altı kurşunla vurulduğu ortaya çıkmıştır. Soruşturmaya dair iddianame Mayıs 2014'de tamamlanmıştır.  Dava sürecinde vurulma anını gösteren kamera kayıtlarının silindiği ortaya çıkmıştır. Mahkemeye olaydan dört yıl sonra yazı gönderen Maltepe Emniyeti, MOBESE kayıtlarının, bir aylık depolama süresi geçtiği için gönderilemediğini ifade ettiğinden Gedik'in vurulma anı dava dosyasına girmemiştir. Olayın delili olan, vurulduğunda üstünde olan giysileri kaybolmuştur. Dava dosyasına giren telefon tapelerine göre, zanlılar Gedik vurulmadan hemen önce polisle samimi ifadeler kullanarak telefon görüşmesi yapmıştır."

'FİRARİ OLAN ÇEP ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK YAŞIYORDU'
Hasan Ferit Gedik'in ailesi ve avukatlarının dava boyunca polis şiddetine maruz kaldığını, duruşmaların defalarca ertelendiğini kaydeden Otlu, "Hasan Ferit Gedik davası görülürken, Doğukan Çep ile birlikte yargılanan sanıklar, cezaevinden Cumhurbaşkanı'na mektup göndermişler, Afrin'de muhaliflere saldırı için emir beklediklerini dile getirmişlerdir. 15 Şubat 2018 tarihinde sonuçlanan davada, Doğukan Çep, 35 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Sinan Ateş cinayeti için hazırlanan iddianame, firari olan Çep'in yıllarca elini kolunu sallayarak yaşadığını, Gürcistan'a gittiğini, Kocaeli'nde bir işyerinin kurşunlanması olayına karıştığını, defalarca polis kontrolünden geçtiğini, arsa alış-satışı gerçekleştirdiğini, galericilik yaptığını, kolluk güçleri ile olan ilişkileri ile bu işleri yürüttüğünü ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

Otlu, şöyle devam etti: "Kolluk güçleri tarafından desteklendiği iddia edilen uyuşturucu çeteleri,  Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin gençlik örgütü Sosyalist Gençlik Derneği üyelerine Gülsuyu Mahallesi'nde 07 Ağustos 2013 tarihinde üç kez silahlı saldırı düzenlemiştir. 10 Ağustos 2013 tarihinde ESP ilçe binası ve yanında bulunan kahvehane taranmıştır."

'YENİDEN ETKİN SORUŞTURMA YAPILACAK MI'
Otlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şu soruları yöneltti:

🔹"Doğukan Çep'in, Hasan Ferit Gedik'i öldürdüğü, Ayşe Deniz Karacagil, Cebrail Günebakan, başta olmak üzere on sosyalist genci yaraladığı itirafı neden mahkeme başkanı tarafından durdurulmuştur?"
🔹"Sinan Ateş davasında Doğukan Çep'in Gülsuyu'nda devlet adına işlediği suçları, devlet ve çeteler arasındaki ilişkileri anlattığı için susturulduğu iddiası doğru mudur?"
🔹"Gülsuyu Mahallesi'nde yaşanan saldırıların asıl sorumlularının, Hasan Ferit Gedik'in katledilmesi için talimat verenlerin ortaya çıkartılmadığı, etkin soruşturma yapılmadığı iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?"
🔹"Hasan Ferit Gedik'i davasında ceza alan firari Doğukan Çep neden Sinan Ateş cinayetine kadar yakalanmamıştır?"
🔹"Yurt dışına gitmek, iş yeri açmak gibi işleri rahatlıkla yapan firari Doğukan Çep'in yakalanmamasında sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma açılmış mıdır?"
🔹"Hasan Ferit Gedik cinayetine ve sosyalistlere yapılan saldırılara ilişkin yeniden etkin yargılama yapılacak mıdır?"
🔹"Hasan Ferit Gedik'in davasında yargının talimatla iş yaptığı, tarafsız davranmadığı, yıllar boyunca muhaliflere karşı işlenen suçlarda bunun bir devlet geleneği olduğu iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır?"
🔹"Hasan Ferit Gedik'in davasında delillerin yok edilmesine ilişkin etkin soruşturma yapılmış mıdır?"
🔹"Muhaliflere yönelik şiddet suçu işlemiş adli hükümlülerin kolay salıverilmelerinin gerekçesi nedir?"