28 Mart 2024 Perşembe

OTİS: JW Marriott işçileri çıplak aramaya maruz bırakılıyor

JW Marriott Otel'de bir müşterinin hırsızlıkla suçlamasının ardından iki kez çıplak arama işkencesine maruz kalan, suçsuzluğunun ortaya çıkmasının arındanda da işten çıkarılan işçiyle dayanışma eylemiyapan OTİS, otel yönetiminin suç işlediği vurguladı. OTİS, bu suçlardan hesap sorulacağının altını çizdi.

Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS), Ataköy'de bulunan JW Marriott isimli otelde kat görevlisi olarak çalışan bir kadın işçinin çıplak aramaya maruz bırakılmasına karşı otelin önünde eylemdeydi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), DİSK/ Dev Yapı-İş, Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika temsilcisinin katıldığı eylem hakkında önce yasaklama kararı getirilerek, eylem engellenmeye çalışıldı. İşçiler ve sendikacıların geri adım atmaması üzerine eylem gözaltı tehdidine karşı gerçekleştirildi.

"Haberiniz var mı? JW Marriott Otel çalışanlarına çıplak arama dayatıyor" pankartı açılan eylemde OTİS adına basın açıklamasını Lizge Biter okudu.

22 Kasım günü otelde konaklayan bir müşterinin parasını kaybettiğini söylemesi üzerine, odayı temizlediği için ilk şüpheli gözüyle bakılan kadın işçinin güvenlik görevlileri tarafından çağırıldığını aktaran Biter, işçinin herhangi bir şey görmediğini söylemesine rağmen "prosedür" denerek çıplak arandığını kaydetti. İşçinin üzerinden hiçbir şey çıkmadığını ve işçinin bu durumu kendi departman müdürüyle şefine haber verdiğini dile getiren Biter, işçinin suçlu muamelesi gördüğünü ve sonrasında çalıştığı kata geri gönderildiğini belirtti. 

"Ardından tekrar çağrılarak otelden yine çıplak arama yapılarak dışarı atılmaya çalışılan arkadaşımız otelden çıkmayı reddederek müdürün odasına gitmeye ve kendini izah etmeye çalışmıştır. İşçi arkadaşımızın türlü çabasına rağmen yeniden fakat bu sefer herkesin içinde araması yapılmıştır" diyen Biter, bu tutumun insanlık onuruna aykırı olduğunu vurguladı.

"Prosedür bu" denilerek bu durumun örtülemeyeceğinin altını çizen Biter, Marriott Otel'in, işçinin suçsuzluğu polis raporlarıyla sabitlendikten sonra işçiye "Müşteri senden şikayetçi oldu. O mesele çözülünce işe devam edersin" dediğini belirtti.

Otel yönetiminin göstermelik bir şekilde işçinin taleplerini kabul ettiğini ve herkes içinde özür dileyeceğini öne sürdüğünü aktaran Biter, işçinin bir gün işe çağrıldığını, sonra devamının gelmediğini ifade etti. İşçiye gerekçe olarak "Sen taşeronsun, bizim ekstra işçiye şu an ihtiyacımız yok" dendiğini kaydeden Biter, "Bu yüzünüzü de tanıyoruz. taşeron (ekstracı) işçi alarak aylarca çalıştırıyor ve de oteldeki asıl işleri yaptırıyorsunuz. Buradan tekrar söyleyelim; yaptığınız şey suçtur" ifadelerini kullandı.

Sendikanın otele ihtar göndermesinin ardından otelin taşeron işçi almayı bıraktığını, isteyenleri kadrolu yapacağını söylediğini dile getiren Biter, şöyle devam etti:"Fakat bu süreçte de serviste garson, mutfakta bulaşıkçı, katlara da ekstra temizlik çalışanı alarak aynı suçu işlemeye devam ediyorsunuz. Hem de kadrolu çalışanlarınıza çift mesai yaptırarak 16 saat çalıştırıyorsunuz. Düzeltmeye çalıştığınız noktada bile yasa dışı çalışmaya alışık olduğunuzdan ilk fırsatta yine işçileri yasa dışı çalıştırıyorsunuz."

JW Marriott Otel'in suçunu örtmeye çalıştığı her adımda suç işlemeye devam ettiğini vurgulayan Biter, "İşçilere, her işinizi yaptırabileceğiniz, insanlık dışı çalışma koşullarını reva gören anlayışınızla da tüm bu keyfi uygulamalarınızla da ve 'prosedür' diyerek işlediğiniz suçların da hesabını da soracağız" dedi.

Eylem, "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla son buldu.