29 Mart 2024 Cuma

ÖHD: Siyasi iktidar tutsakların yaşam hakkını ihlal ediyor

ÖHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecrit politikalarına tepki göstererek, tutsakların yaşam hakkının devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlattı ve tüm yetkililere hapishanelerdeki düşmanca politikaların sonlandırılması çağrısı yaptı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, işkence ve tecride tepki göstermek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını ÖHD adına avukat Vedat Ece okudu. İHD verilerine göre hapishanelerde 604'ü ağır bin 605 hasta tutsak olduğunu hatırlatan Ece, OHAL ve pandemi süreciyle hapishanelerde kötüleşen koşullar ve artan baskının hasta tutsakların yaşam hakkına büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. 

2022'nin başından bu yana 27 tutsağın hastalık, 28 tutsağın ise şüpheli sebeplerle yaşamını yitirdiğini kaydeden Ece, anayasanın 56'ncı maddesine değinerek devletin tutsakların yaşam ve sağlık hakkından sorumlu olduğunun altını çizdi. Hasta tutsakların hapishanelerde yaşadığı sorunları aktaran Ece, devletin hasta tutsakların tedaviye erişimini sağlamak zorunda olduğunu söyledi.

Hasta tutsakların infazının ertelenmesi için gerekli savcılık başvurusu, hastane ve Adli Tıp Kurumu sevkleri sürecinin aylar sürdüğüne işaret eden Ece, şöyle devam etti: "Bu uzun sürecin sonunda hastalıkları sağlık kurulu raporlarıyla kesinleşmesine rağmen yüzlerce mahpusla ilgili ATK tarafından 'hapishanede kalabilir' şeklinde rapor verilmektedir. ATK siyasi saiklerle hasta mahpusların tahliyesine engel olacak raporlar düzenlemektedir. ATK son zamanlarda siyasi iktidarın hasta mahpuslara dönük düşman politikasının bir aparatı olarak işlev göstermektedir. Hasta mahpuslar ölüm eşiğine gelmeden tahliye edilmemektedir."

Devletin düşmanca politikalarla tutsakların yaşam hakkını gözetmediğini ve sorumluluğunu yerine getirmediğini vurgulayan Ece, iktidarın politikalarına tepki göstererek yaşam hakkını savunduklarını belirtti ve "Tüm yetkili kurum ve kuruluşları hapishanelerdeki tecrit, hak ihlallerine dönük politikalarını sonlandırmaya, hasta mahpusların yaşam ve sağlık hakkını teminat altına almaya çağırıyoruz" dedi.
 
Eylem boyunca, "Biji berxwedana zindana" ve "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.