3 Mayıs 2024 Cuma

ÖHD İstanbul Şubesi yeni yönetimini belirledi

ÖHD İstanbul Şubesi'nin yeni yönetimini belirlediği 3'üncü Olağan Genel Kurulu'nda, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve buna karşı tutsakların hapishanelerde sürdürdüğü eyleme dikkat çekildi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, 3'üncü Olağan Genel Kurulu'nu Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde gerçekleştirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin'in yanı sıra Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) üyeleri, tutsak yakınları ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı genel kurulda, salona "Ji mirovên azad ber bi civaka azad ve em ê hiqûqa azadîxwaz ava bikin", "Tecrit insanlık suçudur" pankartları asıldı.

Fırat Epözdemir, Çağla Leyla Kaya ve Raziye Öztürk'ün divana seçildiği genel kurul, saygı duruşuyla başladı.

EPÖZDEMİR: İMRALI TECRİDİ KABUL EDİLEMEZ
Divan üyelerinden Fırat Epözdemir, bugünkü yargı sisteminin İstiklal Mahkemeleri ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinden (DGM) farklı olmadığına işaret etti, bu dönem mahkemelerin daha vahim kararlar verdiğini söyledi. İmralı Hapishanesinde PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çeken Epözdemir, tecridin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Epözdemir, tutsak edilen avukatları da hatırlatarak, "Umudumuz odur ki cezaevinde bulunan meslektaşlarımız bırakılır" dedi.

ÇAKMAK: ADALETSİZLİĞE KARŞI DAHA GÜÇLÜ MÜCADELE VERECEĞİZ
ÖHD Eş Genel Başkanı Serhat Çakmak ise, ÖHD'nin kuruluşundan bu yana ezilenlerin yanında yer aldığını hatırlatarak konuşmasına başladı. Türkiye'deki adaletsizliğin devletin kuruluş kodlarından kaynaklandığına dikkat çeken Çakmak, "Biz avukatlar olarak 15 yıldır bu adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı mücadele ediyor, aynı zamanda büyük bedeller veriyoruz. Bu mücadelede birçok arkadaşımız yaşamını yitirdi. Biz bu adaletsizlik ve hukuksuzluğa karşı önümüzde günlerde daha güçlü bir mücadele vereceğiz" diye konuştu.

SARICA: MÜVEKKİLİMİZDEN 37 AYDIR HABER ALAMIYORUZ
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca da, Öcalan'ın 25 yıllık tutsaklığının hukuk normları açısından kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Söz konusu tecridin sistematik bir işkenceyle de sınırlı kalmadığına işaret eden Sarıca, "Biz 37 aydır müvekillimizden ve arkadaşlarından haber almıyoruz. Bunu bilerek hareket edeceğiz. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının talepleri karşısında yakın zamanda mahpuslar açlık grevine girdi. Şu an cezaevinde binlerce mahpus aile, telefon mahkeme görüşmelerine çıkmıyor. Mahpuslar, İmralı Cezaevi'nde yaşanan tecridin anlaşılması açısından farklı bir mücadele örneği gösteriyorlar" dedi.

YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ
Konuşmaların ardından ÖHD'nin çalışmalarını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra derneğin yıllık faaliyet ve mali raporları okundu.

Ardın yeni yönetimin belirlenmesi için seçimler yapıldı. ÖHD İstanbul Şubesi yönetimde şu isimler yer aldı: Eda Önal, İshak Demirel, Vedat Çağrıtekin, Necal Mizgin Argış, Ayşe Özdemir, Rezan Gezer, Serkan Kılıç, Ruken Kalın, Şükrü Alpsoy, Veysel Demirkaya, Yasemin Soydan, Habat Demircan, Emrah Baran, Eylem Arzu Kayaoğlu, Emrah Ersoy ve Gazel Külüğ.