30 Haziran 2024 Pazar

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde taban maaş düzenlemesi yer almadı

Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın kanunda yer alması talebiyle bir ayı aşkın süredir Meclis önünde nöbette olduğu "taban maaş" düzenlemesi kanun teklifinde yer almadı.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın (Öğretmen Sendikası) kanunda yer alması talebiyle bir ayı aşkın süredir Meclis önünde nöbette olduğu "taban maaş" düzenlemesi kanun teklifinde yer almadı.

Kanun teklifinde özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler de kapsama alındı. "Eğitim çalışanlarının şiddetten korunması" başlığında yer alan maddelerde özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler de ayrıca belirtildi. Ancak özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına dair herhangi bir madde teklifte yer almadı.

BAKAN OYALIYOR
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AKP Grup Toplantısı öncesinde bir gazetecinin Öğretmen Sendikası temsilcileriyle görüşmeye dair sorulan soruya şöyle yanıt verdi:

"Kamuoyunda görüşmüyorlar gibi lanse etmelerinden gerçekten rahatsızım. Daha ne kadar görüşeceğiz? Görüşüyoruz, problemlerin çözümü için adım attığımızı ve çaba sarf ettiğimizi kendileriyle paylaşıyoruz. Pazartesi gecesi toplantımız biter bitmez tekrar söylüyorum, ‘Gece 00.00'da bitti toplantımız. Onlar bekliyorlardı görüştük.' Sanki onları bekletiyormuşuz gibi bir algı da veriyorlar, bu da yanlış. Bizim zaten devam eden bir toplantımız vardı. Kendileri randevusuz geldi, biz toplantımız bittikten sonra kendileriyle görüştük."

TABAN MAAŞ NEDİR?
Özel okulların sayısı daha azken, öğretmenlerin kamu güvencesini bırakıp gelebilmesi için kamuda aldığından daha yüksek maaşlar teklif ediliyordu. Bunu garantiye almak için de Özel Eğitim Kurumları Kanunu'na çalışan öğretmenlerin kamudaki denklerinden daha az maaş almayacağını ifade eden bir madde eklendi. Bugünlerde gündeme gelen "taban maaş" bu maddeyi ifade ediyor.

Ancak 2014 yılında özel okul oranı artınca özel okul patronlarının da baskısıyla Özel Eğitim Kurumları Kanunu'ndaki bu madde kaldırıldı. Özel okullarda, dershanelerde ve kurslarda çalışan öğretmenlerin maaşlarındaki dramatik düşüş için bir dönüm noktası oldu.

Sayıları yüz binlerle ifade edilen özel sektörde çalışan öğretmenler bu tarihten sonra hızlı bir düşüş yaşadı. Özellikle dershane ve kurslarda asgari ücretin bile altında binlerce öğretmen çalışıyor.

Öğretmen atamalarının yapılmaması bu alandaki yedek işgücü ordusunu büyütüp özel okul patronlarının elini rahatlatıyor. Bu zamana kadar mevcut sendika ya da sınıf örgütleri tarafından örgütlenmemiş olan öğretmenler ise işsizlik korkusunun da eklenmesiyle bu şartları kabul etmek durumunda kalıyor.

2021 yılında kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle sınıf mücadelesine atıldı. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin tatil haklarını ihlal eden kurumları teşhir eden baskınlarıyla gündeme gelen sendika, öğretmenler arasında da hızla yaygınlaştı.