ÖGK'dan İEL önünde eylem: Birbirimiz için varız
İEL önünde genç kadınlara seslenen ÖGK, akademik kılıf adı altında erkek şiddetinin üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. Erkek şiddete karşı örgütlü mücadele çağrısı yapan ÖGK, "Erkek şiddeti nasıl örgütlüyse biz de onun karşısında tek başımıza değiliz. Birbirimiz için varız, buradayız, bir aradayız" dedi.
Özgür Genç Kadın (ÖGK), İstanbul Erkek Lisesinde kadın öğrencilere yönelik tacize ilişkin lise önünde eylem yaptı. "Liselerde puanlar, dereceler şiddetin üstünüz örtemez", "Koruma, aklama, yargıla" dövizlerini açan genç kadınlar, erkek şiddetine karşı mücadele edeceklerinin altını çizdi.
'BİRBİRİMİZ İÇİN VARIZ, BURADAYIZ, BİR ARADAYIZ'
İEL'de yaşananların hatırlatıldığı açıklamada, ortaya çıkan taciz, şiddet ve tehdit sarmalını "bireysel bir sapma" olarak tanımlanmasına tepki gösteren ÖGK, "Bu şiddetin, erkek devlet tarafından yıllardır üretilen erkek egemen politikalar sonucu olduğunu biliyoruz. Kendini ne ailesinin yanında, ne toplu taşımada, ne sokakta ne de okulunda güvende hissedebilen liseli genç kadınların yaşadığı hiçbir şiddet türünü; cinsel şiddeti de dijital şiddeti de psikolojik şiddeti de asla meşrulaştırmayacağız. Mahkeme salonlarından sırtı sıvazlanarak uğurlanan abilerinden güç alan tacizcilere karşı, bu şiddeti görmezden gelen idarelere karşı, erkek devlete karşı; liseli genç kadınların yanındayız, birbirimiz için varız, buradayız, bir aradayız" dedi.
'GENÇ KADINLAR SESİNİZİ DUYDUK'
Akademik başarı kılıfı altında tacizcilerin sadece nakillerini isteyerek sorumluluğu üzerinden atan idarenin bu tutumunun İEL'de akademik başarısıyla var olan genç kadınların uğradığı şiddetin üstünü örtemeyeceğini vurgulayan kadınlar, "Hiçbir şatafatlı mezuniyet, hiçbir 'okul kültürü' söylemi; kadınların maruz bırakıldığı bu sistematik şiddeti aklayamaz. Genç kadınlar, sesinizi duyduk. Açıklamanızı gördük. Hiçbirinizin ne mavi kubbenin altında ne de okulunuzun herhangi bir koridorunda tedirginlik duymasına tahammülümüz yok. Bizi şiddete karşı savunmasız bırakmaya çalışılan her yerde bir çığlık olmayı öğrendik. Sizin de dediğiniz gibi: Bedenine, sesine, varlığına göz dikenlere karşı susma. Biz susturulacak sesler değiliz; bu erkek şiddetini söküp atacak kararlılığın ve iradenin ta kendisiyiz. Bugün İstanbul Erkek Lisesinde açığa çıkan taciz ilk de değil son da. Tek bir lisede yaşanmıyor, her taşın altından erkek şiddeti çıkıyor. Liselerde erkek şiddetine karşı genç kadınların tedirgin hissetmesine izin vermeyeceğiz. Yaşadığınız hiçbir şey sizinle, kıyafetinizle ya da davranışlarınızla ilgili değil. Nerede bir genç kadının kimliği, kıyafeti ya da davranışı tartışma konusu yapılıyorsa, orada aklanmaya çalışılan bir erkek şiddeti olduğunu biliyoruz. Bizler ne liselerdeki erkek akran zorbalığına ne de bu zorbalığı meşrulaştıran erkek devlete karşı susmak zorunda değiliz" ifadelerini kullandı.
'ERKEK ŞİDDETİNE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Kadınlar, İEL'de bulunan kadın öğrenciler olmak üzere genç kadınlara şöyle seslendi: "Tüm liseli genç kadınları, bu erkek şiddetine karşı ses çıkarmaya; kadın dayanışması içinde saf tutmaya, erkek şiddetine karşı örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Erkek şiddeti nasıl örgütlüyse biz de onun karşısında tek başımıza değiliz. Birbirimiz için varız, buradayız, bir aradayız."
Eylem, sloganlarla sona erdi.