8 Mayıs 2024 Çarşamba

Ocak ayında en az 155 işçi hayatını kaybetti

Ocak ayında en az 155 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. İSİG raporuna göre; 2018 yılının ilk onbir ayında en az 66 çocuk işçi ölümü gerçeklişti. Bu sayı şu ana kadar tespit edilebilen çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre; Ocak ayında en az 155 işçi hayatını kaybetti.
 
15 İŞÇİ YANARAK CAN VERDİ
 
Ocak ayında işyerlerinde çalışırken ya da barınırken ısınmak isteyen ve bu durumdan kaynaklı yanarak/zehirlenerek en az 15 işçi hayatını kaybetti.
 
Rapora göre; 155 emekçinin 135'i ücretli (işçi ve memur), 20'si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Hayatını kaybedenlerin 11'i kadın işçi, 144'ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, eğitim işkolları ve işkolunu belirlenemeyen organize sanayide gerçekleşti.
 
3'ü 14 yaş ve altında olmak üzere 10 çocuk işçi (üçü tarım, biri gıda, ikisi tekstil, biri ağaç, biri ticaret, biri metal işçisi ve biri hurdacı) can verdi. Çocuk işçi cinayetleri gerek işkolu gerek ülke bazında yaygın bir şekilde işlenirken Türkiye'de devletin ve patron temsilcilerinin Ocak ayı boyunca yaptığı "çocuk işçiliği bitiriyoruz" açıklamalarının ise sadece propaganda amaçlı yapıldığı artık herkes biliyor.
 
2018 ÇOCUK İŞÇİ CİNAYETİNDE EN YÜKSEK YIL OLDU
 
Böylece iktidar tarafından 'Çocuk İşçilikle Mücadele Yılı' ilan edilen 2018'in ilk on bir ayda en az 66 çocuk işçi ölümü gerçekleşti. Bu sayı şu ana kadar tespit edilebilen çocuk işçi cinayetlerinin en yüksek olduğu yıl olarak tarihe geçti.
 
İşçi ölümleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, belediye/genel işler, metal, tekstil, ağaç, enerji ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.
 
En fazla ölümün zehirlenme/boğulma ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi ve yüksekten düşme olduğu kaydedilen raporda, "Aylardır belirttiğimiz uzun, yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu olan kalp krizi sonucu olan ölümlerdeki artış sürüyor" denildi.
 
EN FAZLA İŞ CİNAYETİ İSTANBUL'DA YAŞANDI
 
Ocak ayında Türkiye'nin 43 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleşti. En çok iş cinayeti İstanbul, İzmir, Ankara, Aydın, Urfa, Samsun, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ'da yaşandı.
 
ÖLÜN İŞÇİLERİN YÜZDE 98'İ SENDİKASIZ
 
Hayatını kaybedenlerin 3'ü (yüzde 1,93) sendikalı işçi, 152 işçi ise (yüzde 98,07) sendikasız. Sendikalı metal ve belediye işkollarında çalışıyordu.