2 Şubat 2025 Pazar

Mustafa Öner yazdı | Devrimci iyimserlik

Devrimci iyimserlik, nesnel koşullardan kopuk, marksist leninist ideolojiden uzak, salt öznel istekle, iman gücüyle edinilemez ve korunamaz. Verili her durumda politik, ekonomik, sosyal koşulların doğru, gerçekçi analizleri yapılarak ve devrimci olanaklar açığa çıkarılıp pratikleştirilerek devrimci iyimserlik korunabilir.

Genel olarak düşünülürse iyimserlik, iyimser olmak, iyimser bakmak, yaşama tutunmayı güçlendirir. Dönemsel, konjonktürel baskın koşulların değişeceğine inancı diri tutar. Geleceğe umutla, güvenle bakmayı sağlar. İyimserlik umut üretir. Geleceğe güvenle bakmayı salık verir. Karamsarlığı, kitlelere güvensizliği dıştalar.

Hayata, gelişmelere iyimser gözle bakmak demek aynı zamanda kendini güçlü hissetmeyi koşullar. Yaşama sıkıca tutunmak, zorluklar karşısında dik durmak, eğilip bükülmemek, pes etmemek demektir. İnsanın yaşama, olaylara iyimser bakması, çevresine, ilişkilerinde moral, motivasyon, güven aşılar. Sorunları(nı) nasıl çözeceğinin yolunu bulmada kolaylık sağlar. İnsana huzur, moral aşılar. Duygu yabancılaşmasının, iç gerilimlerinin önüne geçer.

Konu devrimcilik, devrimci iyimserlik olunca iyimserliğin, iyimser olmanın anlamı ve önemi farklılaşır. Devrimci iyimserliğini yitirmeyenler, ideolojik olarak kırılmadılar; 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerinin yarattığı politik koşullarının geride kalacağına inandıkları için devrimci iyimserliklerini kaybetmediler. Bu, umut, irade, kararlılık ve bakış açısıyla da örgütlü mücadeleyi yeniden yükseltmeye koyuldular ve başardılar. İçerisinden geçilmekte olan siyasal koşulları da devrimci sosyalistler bu yaklaşımla okuyorlar. Bu dönemin de kalıcı olmayacağını tarihsel deneylerinden biliyorlar. Bu nedenledir ki, mücadeleye ve devrimci iradeye yasalanan devrimci iyimserliklerini her geçen gün daha fazla güçlendiriyorlar.

Devrimcilerin iyimserliklerini yitirmemelerinin nedenleri çok. En başta ideallerinin gerçekleşeceğine inanırlar ve ideolojilerine güvenirler. Olaylara, gelişmelere nesnel, diyalektik yöntemle bakmayı ilke edinirler. Bu yöntem politik mücadelede devrimcilerin ellerini güçlendireceği gibi iyimser olmalarının da başlıca nedenlerindendir. Bu yaklaşım biçimi en çetrefilli koşullarda dahi kolektif akıl ve iradeyle engelleri aşacak yolu açar. Ayrıca yaratıcı özellikleri de açığa çıkartır.

Devrimci iyimserlik bilinçli, akılcı, gerçekçi, çözüm üretici yaklaşımlardan güç alır. Bu güçle sorunlar, olaylar karşısında tutuk ve çaresiz kalmaz. Devrimci, kolektif iradeyi güçlendirir. İyimser olmak başarma umudunu çoğaltır. Yaşama kitlelerle ilişkilenmeye, iç ortama canlılık, coşku, dinamizm katar. Devrimci mücadele isteğini körükler, yürekler devrim ateşiyle atar. Gorki, “yüreğinde yanan ateş güçlü ve canlı değilse kapkara bir kurum tutar" sözleriyle dikkat çeker.

Devrimci iyimserlik, nesnel koşullardan kopuk, marksist leninist ideolojiden uzak, salt öznel istekle, iman gücüyle edinilemez ve korunamaz. Verili her durumda politik, ekonomik, sosyal koşulların doğru, gerçekçi analizleri yapılarak ve devrimci olanaklar açığa çıkarılıp pratikleştirilerek devrimci iyimserlik korunabilir.

Devrimci yaşamda iyimser olmamızın birden fazla haklı nedenleri, beslenme kaynakları vardır. Esas halkanın diyalektik materyalist yöntem olduğunu belirtmiştik. Birisi de bilimsel sosyalist kuramdır. Diğeri marksist leninist ideolojidir. Bir diğeri parti çizgisinde politika yapış tarzıdır. Birisi de bunların tümünü maddi bir güce dönüştürecek olan kolektif, örgütlü yaşam ve mücadeledir. Bunlar devrimci iyimserliğin farklı içerikte gıdalarıdır.

Sayılanların her birinin birden fazla alt başlıkları çıkartılabilir. Örneğin iyimser olmayı sağlayan sınıf savaşımları tarihidir. Somut olarak ise Türkiye ve Bakur topraklarında süregelen inişli çıkışlı devrim sosyalizm eşitlik, özgürlük mücadelesi tarihidir. Başarı ve başarısızlıklarıyla, zaferleri kazanımlarıyla, düşüş ve yenilgileriyle, devrimci hareket dahil bu tarihler incelendiğinde görülecektir ki iyimser, umutlu ve güçlü olmak için birçok neden var.

Bu temel halkalarla marksist leninist yöntemle derinlemesine ilişkilenme yerine, yüzeysel, ezberci, kitabi, tutucu ve dogmatizmin etkisi altında ilişkilenilirse devrimci iyimserlik ve umut, inanç ne kadar güçlü olsa da adım adım sönümlenmeye, kurumaya ve yok olmaya başlar. 

Devrimci iyimserlik zayıfladığında ideolojik ve teorik mücadeleyle müdahale edilmezse önce kötümser ruh hali baş gösterir. Umut kırılması, karamsarlık, iddia zayıflaması, yorgunluk, agresif, tepkisel ve sekter çıkışlar peş peşe görülmeye başlar. Bu olgulardan anlaşılacağı gibi devrimci iyimserlik yerine kötümserlik, umut kırılması bir başladı mı zehir gibi düşüncelere, duygulara, ruh haline, pratik yaşama hızla yayılır. Devrimci refleksler, fonksiyonlar birer birer işlemez hal alır.

Oysa devrimci sosyalistlerin yaşamı, duruşu, pratikleri defalarca kanıtlamıştır. Devrimci iyimserlik umut, kararlılık, iddia zayıflamadıkça, kaybedilmedikçe önlerine çıkan engeller, zorluklar, badireler bir şekilde çıkış yolu bulunup aşılmıştır. Bu da devrimci iyimserliklerini kaybetmeyenlerin öncü ve iradi çabasıyla başarılmıştır. Dünden bugüne, bugünden geleceğe iyimser bakmak, umutlu, kararlı, ideolojik bakımdan güçlü olmayı koşullamaktadır. İyimser, umutlu yaşam, devrimci irade, duygu, motivasyon ve azim özneden partiye doğru daha fazla kolektifleştikçe nicelik ve nitelik gelişmeye daha fazla ivme kazandıracaktır.