24 Kasım 2024 Pazar

Muhammet Emektar nerede?

İHD, 30 Nisan 2018 tarihinde Almanya'ya gitmek için evinden ayrılan ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pasaport kontrolünden geçtikten sonra ortadan kaybolan Muhammet Emektar'ın nerede olduğunu sordu.
İHD İstanbul Şubesi, 30 Nisan 2018 tarihinde Almanya'ya gitmek için evinden ayrılan ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pasaport kontrolünden geçtikten sonra ortadan kaybolan Muhammet Emektar'ın durumuna ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısına İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Emektar ailesi katıldı. Burada konuşan Yoleri, Muhammet Emektar isimli kişiden 30 Nisan'dan beri haber alınamadığını açıkladı. Yoleri, Emektar'ın Almanya'ya gitmek üzere yola çıktığını ancak kendisinden bir daha haber alınamadığını belirterek, daha önce kendisini tehdit eden kişilerce sosyal medyadan yayınlanan işkence görüntülerine dikkat çekti. Havaalanına, karakola, savcılığa ve konsolosluğa başvuruda bulunduklarını söyleyen Yoleri, yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti.
 
Yoleri, olayda pek çok karanlık nokta bulunduğunu bunlardan en önemlisinin Emektar'ın pasaport kontrolünden geçişinin kamera kayıtlarında yer alması olduğunu ifade etti. Emektar ailesinin katıldığı toplantıda Muhammet Emektar'a ait olduğu tahmin edilen işkence görüntüleri basınla paylaşıldı.
 
Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında "Muhammet Emektar 30.04.2018 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) – Berlin Schönefeld (SXF) uçuşunu yapacak olan PC:977 sayılı, kalkış saati 14.10 olan uçağa binmek üzere evden ayrılarak Sabiha Gökçen havaalanına gitmiş sonrasında kendisinden bir daha haber alınamamıştır" denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Berlin havalimanına iner inmez annesini araması gerekirken aramamış ve ertesi gün de telefonuna ulaşılamamıştır.
 
"Ertesi gün bir gelişme daha yaşanmış, Muhammet Emektar'ın sosyal medya hesaplarından kendisini daha once de tehdit eden bazı twetter hesaplarından, 01 Mayıs günü bazı fotoğraf paylaşımları yapılmıştır.
 
Fotoğraftaki kişi ve eşyaların Muhammet'e ait olduğunu düşünen ailesinin Muhammet'in kaçırılmış ve işkence altında olduğuna dair kaygıları artmış ve hemen harekete geçerek havalimanına, karakola, savcılığa başvurmuşlardır. Bu başvurularda, Muhammet'i tehdit eden twetter hesapları belirtilmiş, görüntüler sunulmuştur.
 
"Muhammet Emektar'ın bulunması için ailenin İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvurular neticesinde iki soruşturma dosyası açılmıştır.
 
"Bu dosyalardan ilki 2018/92507 Sor. Sayılı dosyadır ve 10 Mayıs 2018 tarihinde, 'kayıp şahısları arama görevi emniyet müdürlüğünün görevidir' denilerek takipsizlik kararı ile kapatılmıştır.
 
"2018/95972 Sor. Sayılı ikinci dosyada ise savcılık, Muhammet Emektar'ın 30 Nisan 2018 tarihinde yukarıda belirttiğimiz uçuşla ülkeden ayrıldığını belirterek, başvurucunun diğer iddialarını araştırmaksızın yine takipsizlik kararı vermiş ve dosyayı kapatmıştır.
 
"Kızkardeşi savcılık talimatı ile kardeşinin havalimanında pasaport kontrol noktasından geçtiğine dair kamera kayıtlarını izlemiş ancak uçağa binip binmediğine dair bilgi alamamıştır. Bu sırada görevli polis memuru, Muhammet adına 6 Mayısa kadar iki kez daha uçuş işlemi yapıldığını söylemiş ancak ayrıntı vermemiştir.
 
"Yine isminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik görevlisi, Muhammet'in ortadan kaybolduğu tarih olan 30 Nisan'da  havalimanında huzur operasyonu yapıldığını ve Muhammet'in de gözaltına alındığını söylemiştir.
 
"Ancak derneğimize başvuru yapılmasının ardından yaptığımız araştırmada resmi ağızlardan bu olay teyit edilememiştir.
 
"23 Mayıs'ta, Muhammet'in annesini telefonla arayan bir kişi 'bir çocuğunu biz aldık, iki kızını daha kaçıracağız…' demiş, aynı telefon üst üste 20 kez arama yapmıştır. Aile bu durumu ve arayan numarayı savcılığa şikayet etmiş ancak bu şikayetten de bir sonuç alınamamıştır.
 
"Savcılığa yapılan başvurularda ayrıca, evlerini almak isteyen müteahhit tarafından uzun zamandır tehdit edildiklerini, müteahhit ve belediye ile davalı duruma düştüklerini ve Muhammet'in bu kişilerce de zarara uğratılmış olabileceğini belirtmiş olmalarına rağmen bu yönde bir araştırma yapılmamıştır.
 
"Ailesi, Muhammet Emektar'ın pasaport kontrol noktasından geçtikten sonra İstanbul SAW havalimanından kaçırılmış olduğunu düşünmektedir. Bu iddiasını destekler delilleri savcılık dosyasına sunmuş ancak savcılık bu iddiaları araştırmaksızın ülkeden 'çıkış yaptığını belirterek' Muhammet Emektar'ın Berlin'e indiğini ima etmiş ve dosyayı kapatmıştır.
 
"Savcılığın soruşturmayı genişletmemekte direnmesi ve Muhammet'in halen kayıp bulunması karşısında; Muhammet Emektar'ın 30 Nisan 2018 tarihinde Almanya'ya giriş yapıp yapmadığına dair bilgi talebi ile Federal Almanya Konsolosluğuna başvuru yapılmıştır.
 
"Muhammet Emektar halen kayıptır ve ailesi büyük bir üzüntü içersindedir. Cumhuriyet savcılığı Muhammet'in Almanya'ya gittiğini ima ederek diğer iddiaları araştırmaktan kaçınmakta ve sorumluluğu Almanya Devleti'ne havale etmektedir.
 
"Konunun aydınlatılması için, Adalet Bakanlığı'na ve Federal Almanya İstanbul Başkonsolsluğu'na yapılan  başvurulara halen bir cevap verilmemiştir."