19 Mayıs 2024 Pazar

MLKP MK: Zaferin 79. yılında özgürlük ve sosyalizm bayraklarını yükseltelim!

Nazilere karşı zaferin 79. yılında yazılı açıklama yapan MLKP Merkez Komitesi, 8-9 Mayıs'ın içinin boşaltılmasına karşı mücadeleye çağırdı. MLKP MK, "Faşizme, yeni faşist hareketlere, antikomünist yasak ve yasalara, demokratik hakların sınırlanması ve gasp edilmesine karşı savaşımın bir parçası olarak, başta Almanya olmak üzere, tüm Avrupa kıtası ülkelerinde 8 Mayıs'ın Hitler faşizmine karşı zafer günü olarak resmi tatil ilan edilmesi talebini ve savaşımını büyütelim. Fransa gibi resmi tatilin uygulamada olduğu ülkelerde, ruhsuz ve yalanlarla süslü devlet törenlerini anlamsızlaştıracak geniş çaplı ve antifaşist niteliği güçlü kutlamalar, etkinlikler örgütleyelim" dedi. 

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Merkez Komitesi, büyük antifaşist zaferin 79. yılında yazılı açıklama yaptı. "Büyük antifaşist zaferin 79. yılında özgürlük ve sosyalizm bayraklarını yükseltelim" başlıklı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

'DİRENİŞLERİYLE ZAFERE OMUZ VERDİLER'
"Berlin'de 8 Mayıs 1945 gecesi 23.00'te (Sovyetler Birliği'ndeki saatle 9 Mayıs'ta) yürürlüğe giren anlaşma, Hitler'in 12 yıllık faşist diktatörlüğünün yıkıldığını resmen ilan etmekle kalmadı, birlikte 'Anti-Komintern Pakt' oluşturduğu İtalya ve Japonya'daki faşizmi de yolun sonuna getirdi. Pazar alanları elde etmek ve sosyalist Sovyetler Birliği'ni yıkmak için 50 milyon ölüye yol açan faşizme karşı ölçüye sığmaz değerde bir zafer kazanıldı. Faşizmin soykırımlar, toplama kampları, gaz odaları, kitle katliamları, işkenceler, tecavüzler, kentleri, kasabaları, köyleri yakıp yıkarak insanlığı köleleştirme savaşına son darbe vuruldu. Parlamento (Reichstag) binasının tepesine çekilen orak-çekiçli kızıl bayrak Berlin göklerinden tüm yeryüzüne umut ve ışık saçtı. Zaferin mimarı, öncüsü ve feda bölüğü, başında Stalin'in olduğu Bolşevik Parti'nin önderlik ettiği Sovyet Kızıl Ordusu ve Sovyetler Birliği halklarıydı. Bulgaristan'dan Fransa'ya, Arnavutluk'tan Yunanistan'a, Çin'den Yugoslavya'ya, Çekoslovakya'dan Polonya ve Almanya'ya komünistlerin, antifaşistlerin oluşturduğu kent ve kır gerilla güçleri, çok değişik devrimci görevler yürüten militanlar zafer için ortalama hayal gücüne sığmayacak fedakarlıkları omuzladılar, sınırsız acıları göğüslediler, devasa bedeller ödediler. İşkencehanelerde, toplama kamplarında, darağaçlarında ve faşist namlular karşısında onuru, sosyalist idealleri, faşizme kini yüksekte tutan değişik halklardan işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, aydınlar, sanatçılar, bilim insanları direnişleriyle zafere omuz verdiler.

'ZAFER, 27 MİLYON SOVYET İNSANININ YAŞAMI PAHASINA KAZANILDI'
"Sovyetler Birliği halkları, faşizmin sosyalizmi yıkma saldırısına karşı, 22 Haziran 1941'den itibaren komünistlerin önderliğinde 3 yıl boyunca insanüstü bir direniş gösterdi. Bu süre içinde faşist kuşatma nedeniyle yüzbinlerce Sovyet yurttaşı açlıktan ve susuzluktan can verdi. Milyonlarcası asılarak, kurşuna dizilerek katledildi. Yalnızca Berlin savaşının son günlerinde 78 bin Sovyet Kızıl Ordusu savaşçısı ölümsüzleşti. 8 Mayıs 1945'te Berlin'de ilan edilen zafer, her yaştan ve cinsiyetten 27 milyon Sovyet insanının yaşamı pahasına kazanıldı.

'NATO DEVLETLERİNİN PROPAGANDA ÇARKI YALAN ÜRETİM MERKEZİDİR'
"Dünya karşıdevriminin başta gelen politik askeri merkezi olan NATO üyesi devletler, en başta da ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, sosyalist Sovyetler Birliği'nin Hitler faşizmine ve Anti-Komintern Pakt'a karşı kazanılmış zaferin öncüsü, önderi olduğunu gizlemek için her türlü yalana, çarpıtmaya, demagojiye başvuruyor. Burjuva parlamentolar, değişik devlet kurumları, üniversiteler, uluslararası tekellerin hizmetindeki tarihçiler, düşkün sanatçılar ve entelektüeller bunun için neredeyse 70 yıldır seferber ediliyor. Öyle ki, antikomünizm ve Nazi aklayıcılığı en arsız sınırlara vardı. Nesnel tarihsel veriler bu sahtekarlar ordusunun, bu düzenbazların, siyasi demokrasinin ve sosyalizmin bu yeminli düşmanlarının yalanlarını görmek, teşhir etmek için yeterlidir.

'HİTLER FAŞİZMİ DİRENİŞ KALESİYLE KARŞILAŞTI'
"Bilindiği gibi Sovyetler Birliği'ni yıkmak, dünya pazarlarından Almanya için yeni ve büyük paylar almak için başlattığı 2. Dünya Savaşı'nda Hitler faşizmine, Polonya'yı işgal için 27, Hollanda ve Belçika'yı işgal için 19, Fransa'yı işgal için 40 gün yetmişti. Bu tablo, faşist savaş makinasının gücünün olduğu gibi, örneğin Fransız burjuvazisinin bir kesiminin en hafif deyişle Hitler'e yol açmasının, onun Sovyetler Birliği'ni yıkma hedefiyle fiili suç ortaklığının ifadesiydi. Hitler faşizmi 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne saldırdığında bir direniş kalesiyle karşı karşıya kaldı. Askeri gücünün yüzde 72'sini Sovyetler Birliği'ni işgal için seferber ettiği halde başarıya ulaşamadı. Kızıl Ordu'nun, Sovyet halklarının 2 Şubat 1943 Stalingrad zaferiyle de yenilgi sürecine girdi. On yıllardır yeni kuşakları Stalin ve Sovyetler Birliği hakkında en aşağılık yalanlarla şekillendirmek isteyenler ise sosyalizmi yıkması için Hitler faşizminin önünü açmışlardı. '30'lu yıllar boyunca Sovyetler Birliği'ninönerdiği Hitler faşizmine karşı güvenlik anlaşmasını reddeden İngiltere ve Fransa, 1939 Münih Anlaşması'yla Hitler ordularının Avusturya'yı işgalini ve Doğu'ya doğru yürümesini kabul ettiler. Stalin'in 1941 yazından itibaren tüm çağrılarına ve ısrarına karşın İngiltere ve ABD üç yıl boyunca Fransa'da veya Balkanlar'da bir ikinci cephe açmaya yanaşmadılar. Hitler'in faşist ordusunun milyonlarca askerini Sovyet cephesinde kaybetmesinden, yediği çok ağır askeri ve moral darbelerden, açık seçik bir yenilgi sürecine girmesinden sonra, 6 Haziran 1944'teki Normandiya çıkarmasına değin Avrupa'yı kan gölüne, gaz odasına, işkence merkezine, soykırım bölgesine çeviren Hitler'in Sovyetler Birliği'ni işgal etmesini, sosyalizmi yıkmasını beklediler. Buna rağmen faşizme karşı zaferin öncüsünü ve önderini gizlemekle kalmıyor, işlevi yenilgi sürecine sokulmuş faşizmin yenilgisini hızlandırmakla sınırlı pratiklerini (Normandiya çıkarmasını) zaferin belirleyeni olarak sunma arsızlığı sergiliyorlar.

'İŞGALDEN KURTULUŞA ADANMIŞ BİNLERCE ANIT YIKILDI'
"Faşizmin yenilgiye uğratıldığı 8/9 Mayıs'taki kutlamaların yerine 9 Mayıs'ta 'Avrupa Günü' kutlamalarının geçirilmesi!

"Almanya'da faşizme dair ne varsa eğitim müfredatlarından çıkarılması! 78. yıl kutlamalarında Berlin'de orak-çekiçli bayrakların yasaklanması!

"BM Genel Kurulu'na sunulan 'Nazizm, neo-Nazizm ve çağdaş ırkçılık biçimlerini, ırk ayrımcılığını, yabancı düşmanlığını ve ilgili hoşgörüsüzlüğü beslemeye katkıda bulunan diğer uygulamaların yüceltilmesiyle mücadele' önerisine ABD ve Ukrayna'nın 'hayır', AB devletlerinin ise 'çekimser' oyu vermesi!

"NATO'nun, Hitler faşizminin Estonya'da (ve Baltık devletlerinde) işbirlikçilerden kurduğu ve Naziler kaçtıktan sonra faşist saldırılar düzenleyen çeteleri anma içerikli bir propaganda videosu hazırlaması! Ukrayna'da 9 Mayıs Zafer Bayramı törenlerinin koronavirüs gerekçesiyle yasaklanması, buna karşın Kiev'de Nazi tugayı '14. Waffen-Grenadier-Division der SS' için anma düzenlenmesi!

"'Sovyet işgali sırasında komünizmin işlediği suçlar' adı altında faşist yalanlara dayalı kara propagandalar yürütülmesi ve 'komünist' adını taşıyan partilerin, sosyalizm eğilimli antifaşist demokratik örgütlerin, kurumların üzerindeki baskıların, yasakların yoğunlaştırılması!

"Avrupa parlamentosunda değişik partileri temsil eden vekillerin Nazilerin sosyalizm tehdidine karşı propaganda ettikleri sloganları sıkça tekrar etmeleri!

"Letonya, Litvanya ve Estonya'da sosyalist veya sosyalizmi çağrıştıran sembollerin yasaklanması! Çekya'da, Ukrayna'da, Polonya'da Kızıl Ordu savaşçıları başta olmak üzere, Hitler faşizmine karşı mücadeleye, işgalden kurtuluşa adanmış binlerce anıtın yıkılması, bunun için özel yasalar çıkarılmış olması, yıkımın Gorki ve Yunan komünist Nikos Beloyannis'e adanmış olanlara değin genişletilmesi, aynı kapsamda onbinlerce caddenin, yüzlerce bölgenin adının değiştirilmesi

"Yeni faşist hareketlere, illegal faşist devlet örgütlerine, emperyalist savaş çığırtkanlarına alan açılması, açık ve dolaylı destek sunulması, süreğen Stalin düşmanlığı, Hitler-Stalin, Nazi Almanyası-Sovyetler Birliği özdeşliğine dayalı en aşağılık faşist propagandaların ve bu faşist yalana dayalı politik yasakların tırmandırılmaya devam etmesi!

Bütün bunlar ve aynı nitelikte başkaca faşist antikomünist saldırılar, yalan, tahrifat durmak bilmiyor.

'8/9 MAYIS KUTLAMALARI ÖRGÜTLEYELİM, FAŞİZME KARŞI ZAFERİ İŞLEYEN ÇALIŞMALAR YÜRÜTELİM, SANATSAL ÜRETİMLER GELİŞTİRELİM'
"8 ve 9 Mayıs'ta faşizme karşı görkemli zaferin yıldönümünü kutlayalım. Tarih kalpazanlarının yalan, tahrifat ve demagojilerini teşhir eden politik, sanatsal, kültürel etkinliler örgütleyelim, bunları en geniş kitlelerle buluşturalım.

"Emperyalist küreselleşme kapitalizmi devletlerinin azgın antikomünist propagandalarını, yalan ve demagojilerini, savaş yıllarında Hitler faşizmiyle ilişkili örgütleri, olayları, kişileri aklama, anma, antifaşist savaşın kahramanlarının ve zaferinin anısına dikilen anıtları yıkma, sosyalist sembolleri yasaklama biçiminde günümüzde faşizmi cesaretlendiren, yeni faşist hareketleri ileri iten uygulama ve saldırılarını teşhir edelim, engellemek için mücadele yürütelim.

"Artan ve genişleyen antidemokratik yasalara, emperyalist küreselleşme evresinin toplumsal sonuçlarının kitlesel ve süreğen hale getirdiği göç ve mültecilik dalgaları zemininde yürütülen ırkçı, faşist propagandalara, sınırlarda duvarlar örülmesine ve İngiltere'de son uygulanan biçimiyle insanlık onuruna saldırıya vardırılan uygulamalara karşı eylemleri güçlendirelim.

"Faşizme, yeni faşist hareketlere, antikomünist yasak ve yasalara, demokratik hakların sınırlanması ve gasp edilmesine karşı savaşımın bir parçası olarak, başta Almanya olmak üzere, tüm Avrupa kıtası ülkelerinde 8 Mayıs'ın Hitler faşizmine karşı zafer günü olarak resmi tatil ilan edilmesi talebini ve savaşımını büyütelim. Fransa gibi resmi tatilin uygulamada olduğu ülkelerde, ruhsuz ve yalanlarla süslü devlet törenlerini anlamsızlaştıracak geniş çaplı ve antifaşist niteliği güçlü kutlamalar, etkinlikler örgütleyelim!

"Sovyet Kızıl Ordusunun, Sovyet halklarının, Avrupa kıtasından komünist partilerin ve savaşçılarının öncülüğü, fedakarlığı ve kahramanlıklarıyla kazanılan 8/9 Mayıs zaferi kutlu olsun!

'ŞAN OLSUN ZAFERİN MİMARI STALİN'E VE BOLŞEVİK PARTİ'YE!'
"Şan olsun ölümsüz direnişçilerin simgeleri Ernst Thälmann'a, Käthe Voelkner'e, Edgar Andre'ye, Suzanne Masson'a, Gabriel Peri'ye, Francine Fromond'a, Otto Dix'e, Julius Fuçik'e, Kemal Stafa'ya ve onbinlerce kahramana!"