17 Mayıs 2024 Cuma

'Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını nasıl çözeceksiniz?'

Mevsimlik tarım işçilerinin salgından en çok etkilenen kesim arasında yer aldığını kaydeden HDP Milletvekili Toğrul, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, salgın öncesi dönemlerde zaten zorlu koşullarda çalışan ve yaşayan mevsimlik tarım işçileri hakkında soru önergesi verdi.

Türkiye'de mevsimlik işçiliğin temel insani hakların ve yaşam biçiminin henüz sağlanamadığı, kişilerin çalışmaktan doğan sosyal güvence başta olmak üzere ücret, çalışma gün ve saatlerine kadar birçok haktan mahrum bırakıldığını, yasal düzenlemelerin de yetersiz kaldığı bir alan olduğunu söyleyen Toğrul, salgından en çok işçiler, emekçiler, küçük tarım üreticileri ve mevsimlik tarım işçilerinin etkilendiğini belirtti.

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Tarım ve Orman Bakanı Pekir Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

- "Daha önce kamyon kasalarında yol alan mevsimlik işçilerin sağlıklı seyahat etmeleri hususunda ne gibi tedbirler aldınız? Bu tedbirler nelerdir? Mevsimlik işçilerin ulaşım sorunlarını çözmeye yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?

- İllerdeki mevsimlik işçilerin özgün ihtiyaçlarını gözetleyen eşgüdüm içinde çalışan bir koordinasyon kurulacak mıdır? Söz konusu koordinasyonun kurulmasına yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

- Mevsimlik işçilerin çalışma yerlerinde konaklama alanlarının (özellikle kamp çadır gibi) hijyeni nasıl sağlanacaktır? Daha önce içme suyu elde etmekte sorun yaşayan mevsimlik işçilerin bu sorununu gidermeyi düşünüyor musunuz?

- Bakanlığınızca, mevsimlik işçilerin kişisel koruyucu ekipman (maske, eldiven vb.) taleplerini karşılayacak mısınız?

- Derme çatma çadırlarda kalan mevsimlik işçilerin konaklama ve bu konaklamalardaki temel alt yapı ihtiyaçları kim tarafından karşılanacaktır? Buna yönelik bir çalışmanız mevcut mudur? İşçilerin çalışacakları alanlarda alınan tedbirler nelerdir?

- Bakanlığınızca mevsimlik işçilerin ve çocuklarının ve Covid 19 Salgını dolayısıyla maruz kalabilecekleri riskler karşısında ne gibi önleyici tedbirler alınmıştır ? Mevsimlik işçilerin düzenli sağlık kontrolleri ve Covid 19 testleri ne sıklıkla yapılmaktadır?

- Geçici çadır alanlarında konaklayan/kalan mevsimlik tarım işçileri salgın karşısında risk altındandır. Bu riskleri önlemeye yönelik çalışmalarınız var mı, varsa nelerdir? İşçilerin çalışmak amacıyla gittikleri illerde ne kadar kalacakları ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik bir çalışmanız var mı?

- 11 Mart'tan günümüze kadar kaç mevsimlik işçiye Covid-19 testi yapılmıştır? Bu testlerden kaçı Gaziantep'te yapılmıştır?

- Bakanlığınızca mevsimlik işçilerin yaşam koşullarını düzenleyecek bir çalışmanız mevcut mudur? Pandemi döneminde, mevsimlik işçilerine yaşamlarını idame etmesi için bir ödenek ayırmayı düşünüyor musunuz? Mevsimlik tarım işçileri koronavirüs krizi sürecinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekler midir?"