18 Mayıs 2024 Cumartesi

Metal işçileri Bursa'dan seslendi: Sabır taşı çatladı

Patron sendikası MESS'in düşük zam, esnek çalışma ve güvencesizlik dayatmasına karşı Bursa'da miting düzenleyen  Türk Metal Sendikası, "Bu miting yalnızca metal işçileri için değil, bu ülkede emeğinin hakkını alamayan milyonlarca işçinin mitingidir" diye belirtti.

Bursa'da binlerce Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası üyesi işçi, patron sendikası MESS'in yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmalarına karşı miting düzenledi.

Mitingin yapılacağı hastane alanına işçiler "Direne direne kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarıyla yürüdü. Miting alanı, mitingin başlamasına bir saat kala doldu. İşçilerin alana sığmaması nedeniyle alan genişletildi.

Mitinge Türk-iş'e bağlı TÜMTİS, Kristal-İş, Tek Gıda-İş ve Yol-İş sendikasına bağlı işçiler de katıldı. İşçiler attıkları sloganlar ve taşıdıkları dövizlerle taslaktan taviz verilmemesini istedi.

ATALAY: TALEPLERİMİZİ KABUL EDİN
Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Metal işçileri, işçi hareketinin amiral gemisidir. MESS bu alanı bir görsün, kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli'de toplayacaz" dedi.

Atalay konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Dediler ki 'Bunlar toplanamaz' ama toplandık. Çeliği nakış gibi işliyoruz, en iyi arabayı yapıyoruz, bizler iyi bir yaşam istiyoruz. İş barışını bozmayın. Bu alanda EYT'liler haber bekliyor. Kadroya geçmek isteyen işçiler haber bekliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti nisanda, nisanda aldığımızı temmuzda almak istiyoruz. Bu vergi sistemi adaletli değil. Çok alandan çok, az alandan az vergi alınsın. Sesimize kulak verin, taleplerimizi kabul edin. Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. 100 işçinin çalıştığı yerde 95 mülteci çalışıyor, kayıt dışı çalıştırıyor günlük 40 TL alıyor. Bu mültecilerin emek sömürüsüdür. Kayıt dışı çalışma ile ilgili çalıştay yapılmalıdır. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum; bu kangreni çözün. 40 senedir asgari ücreti Türk-İş yapıyor. Kötü olduğunda ihale bize kesiliyor. Bunu çözmeliyiz. Demokratik bir ortam oluşturalım, olmazsa biz olmayalım masada."

KAVLAK: SABIR TAŞI ÇATLADI
Atalay'ın ardından konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise "Onurlu bir mücadele veriyorsunuz. Bilmeyenlere, görmeyenlere, duymayanlara ders veriyorsunuz. Bu miting yalnızca metal işçileri için değil, bu ülkede emeğinin hakkını alamayan milyonlarca işçinin mitingidir" diye belirtti.

"Sabır taşı çatladı" diyen Kavlak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eylemlere başladık kısa süreli iş durdurduk, yetmedi. Bugün buradayız, yetmediyse yarın yüz binlerle geleceğiz. Biz bu açıklanan enflasyonla sözleşme imzalamayız. Biz sizin yurt dışı tatilinizi, tenis topunuzu, parfümünüzü rüyamızda görmüyoruz. Bizi kandırmayın. Bizim karnımız ete aç, peynire zeytine aç ama sizin yalanlarınıza karnımız tok. Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. İşimiz olsun, çarklar dönsün, tezgahlar işlesin istiyoruz çok şey mi istiyoruz? Bu ülkede insanca yaşamak istiyoruz. Gelecek kaygısı olmadan yaşamak istiyoruz. Ürettik, kazandırdık artık biz kazanacağız."

'BU MÜCADELEYİ HEP BİRLİKTE KAZANACAĞIZ'
İşçilere "Bu mücadeleyi hep birlikte kazanacaz" diyerek seslenen Kavlak, "Çözüm bizim nasırlı ellerimizde, çözmeden de bu yoldan dönmeyeceğiz" dedi. Kavlak, "Patronlar 'ekonomi kötü, işler kötü' diyor. Biz işimize, işyerimize sahip çıkıyoruz ama bizi enayi yerine koymalarını da kabul etmeyiz. Biz sabırlıyız ama sabrımız taşarsa bugün olduğu gibi yollarda sel oluruz. MESS yöneticileri bizim sabrımızı zorlamayın, size rahat yüzü göstermeyiz. Eylemlere devam ederken işverenlerle görüşüyoruz, masada bu işi çözeceğimize inanıyoruz. Bu ucuz iş gücüne siz son vereceksiniz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından miting Haluk Levent'in konseri ile devam etti.