17 Mayıs 2024 Cuma

MESS metal grevine karşı lokavt ilan etti

3 yıllık sözleşme ve düşük zam dayatmasına karşı sendikaların grev kararına karşı patron sendikası MESS lokavt kararı aldı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 200 işyerinde 130 bin çalışanı kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'ndeki zam teklifini yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltti, işçi sendikaları teklifi reddetti.

Patron sendikası MESS ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındı. Kararın uygulanacağı tarih açıklanmadı.

MESS, son yapılan toplu iş sözleşmesi görümelerinde işçi sendikalarına ilk altı ay için yüzde 10 teklif etmiş, ancak sendikalar bu teklifi kabul etmemişti.

İşçi tarafını temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26; Birleşik Metal-İş ise yüzde 34 ücret artışı talep ediyor.

LOKAVT NEDİR?
Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması anlamına geliyor. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmasına verilen isim. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalıyor. 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasasına göre, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, işveren veya işveren vekilinin kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin topluca işten uzaklaştırılmalarına deniyor.