18 Mayıs 2024 Cumartesi

MESS grevden korktu, zam teklifini 2 puan arttırdı

Binlerce metal işçisinin Gebze ve Bursa'da yaptığı mitingin ardından patron sendikası MESS zam teklifini 2 puan arttırdı. MESS, Birleşik Metal-İş ile Türk Metal'in grev kararı almasını doğru bulmadığını ifade etti.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), 200 işyerinde 130 bin çalışanı kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'ndeki zam teklifini yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltti.

Binlerce metal işçisinin dün Gebze ve Bursa'da yaptığı mitingin ardından patron sendikası MESS'in zam teklifini 2 puan artırması dikkat çekti. MESS'in metal işkolunda devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çözüm odaklı yaklaştığı ifade edilen açıklamada, anlaşma sağlanması hedefiyle Eylül 2019'dan itibaren geçerli olacak altı ay için ücret artışı teklifini 10 Ocak'ta dönem enflasyonunun üzerinde olacak şekilde yüzde 8'e yükselttiklerini ifade eden MESS, üretim ve satışlarda yüzde 50 düşüş yaşandığını, tüm tarafların TİS için adım atmasını istedi.

Uzlaşı odaklı yaklaştıklarını öne süren MESS, "Dönem enflasyonu yüzde 6 olmasına rağmen ücret artışı teklifimizi yüzde 10'a çıkarıyoruz" dedi.

Türk Metal ve Özçelik-İş'in sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26; Birleşik Metal-İş'in ise aynı dönem için yüzde 34 oranında artış talep ettiğini hatırlatan MESS, Birleşik Metal-İş'in talebinin söz konusu dönem enflasyonunun 5 katı düzeyinde olduğunu vurguladı.

Sendikaların istediği zam oranının verilmesi durumunda işletmelerin ayakta duramayacağını iddia eden MESS, "Çalışma barışı korunarak uzlaşı sağlanması, üretimde durgunluk olmaması amacıyla işçi sendikalarından da çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sendikaların aldığı grev kararını doğru bulmadığını belirten MESS, "Masadaki tarafların da ülkemizin de kazanacağı bir sözleşme üzerinde uzlaşı sağlanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.