7 Eylül 2024 Cumartesi

Meslek lisesi öğrencilerinin sırtından 38 milyon ciro elde ettiler 

Meslek liselerinde "staj" adı altında öğrencilerin emekleri sömürülüyor. Patronlara ucuz iş gücü olarak sunulan meslek lisesi öğrencileri, aynı zamanda fabrikalara dönüştürülen okullarında sömürülüyor. Ağrı Milli Eğitim Müdürü Kökrek, kentte bulunan iki meslek lisesinde 2023-2024 eğitim öğretim döneminde 38 milyon lira ciro yapıldığını açıklayarak, bununla övündü.

Ağrı'da bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Nurettin Dolgun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi fabrikaya dönüştürülmüş durumda. Toplam 608 öğrencinin eğitim gördüğü iki okulda, mobilya, metal teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri, sıvı sabun, yüzey temizleyici, çamaşır suyu, dezenfektan, kolonya, cam temizleyici, bulaşık deterjanı, endüstriyel bulaşık deterjanı, endüstriyel bulaşık makinesi parlatıcısı ve yağ çözücü gibi ürünler üretiliyor.

Ağrı Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, "Milli Eğitim Bakanlığımızın talimatları, Ağrı Valiliğimizin destekleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı meslek liselerimizde 2023-2024 eğitim öğretim yılı içerisinde yaklaşık 38 milyonluk bir üretim cirosu gerçekleştirmiş olduk" açıklamasında bulundu.

Meslek liselerinin mezunlarına iş bulma avantajı sağladığını söyleyerek sömürünün üstünü örtmeye çalışan Kökrek, ailelerden çocuklarını eğitimden uzaklaştırmaları, meslek liselerine yönlendirmelerini istedi.

Yoksul ailelerin çocuklarının tercih etmek zorunda bırakıldığı meslek liselerinde eğitim değil üretim yapılıyor. Ağrı'da meslek lisesine giden Berat Ergül, 9. sınıfta temel bilgileri öğrendiklerini sonraki yıllarda ise çalıştıklarını anlattı.

Meslek liselerini fabrikaya dönüştüren isimlerden biri olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 Ocak günü Kastamonu'da bir meslek lisesinin açılışında yaptığı konuşmada, patronlara, "Neye ihtiyacınız var, oradaki meslek lisesi bünyesinde o programı açalım. Eğitimci kadrosunu beraber oluşturalım; akademik personel bizde olsun, meslekle ilgili derslerin içeriğini sizinle yazalım" diyerek, bu okulların patronların ihtiyaçları için kurulduğunu itiraf etmişti.