2 Temmuz 2024 Salı

MESEM'ler ve çocuk işçiliği sermayenin eline bırakıldı

Çocuk işçiliğini meşrulaştıran ve çocuk işçilerin katledilmesine neden olan MESEM'ler tamamen patronların insafına bırakıldı. MEB, imzaladığı protokolle, patronlara, fabrika ve tesisler içinde eğitim merkezleri açma izni verdi. Karara tepki gösteren eğitimci Nurcan Korkmaz, yeni düzenlemenin mesleki ve teknik eğitimi doğrudan sermayenin eline bıraktığına dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çocuk işçiliğini meşrulaştıran ve çocuk işçilerin katledilmesine neden olan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, bakanlıkla protokol imzalayan sermayedarlara, fabrika ve tesislerinde örgün veya yaygın eğitim merkezleri açma izni verildi.

Bu düzenlemeyle çocuk işçiliği tamamen patronların insafına bırakıldı, yeni çocuk işçi cinayetlerinin önü tamamen açılmış oldu.

KORKMAZ: MESEM'LER SERMAYENİN ELİNE BIRAKILDI
Kararı değerlendiren eğitimci Nurcan Korkmaz, yeni düzenlemenin mesleki ve teknik eğitimi doğrudan sermayenin eline bıraktığına dikkat çekti. Korkmaz, "Sermaye istediği alanda okul türü açacak ve buna göre görevlendirme isteyecek. Böylece öğrenciler ve öğretmenler, düşük maliyetli iş gücü olarak sermayenin hizmetine sunulacak. Sermaye, istediği yerde okul açıp kapatabilecek" dedi.