8 Mayıs 2024 Çarşamba

Mephisto Kitabevi çalışanları direnişe başladı

Mephisto Kitabevi'nin Beşiktaş mağazasında çalışan işçiler keyfi işten çıkarmalara, mobbing ve kötü çalışma koşullarına karşı direnişe başladı.
Bir süredir mağazalarında yaşanan yoğun mobbing ve keyfi işten çıkarmalar nedeniyle gündeme gelen Mephisto Kitabevi işçileri Beşiktaş mağazasında direnişe başladı.
 
Basın açıklamasını Mephisto çalışanları adına perşembe günü işten çıkarılan Ahmet Batur yaptı. "Mephistoyu nasıl bilirsiniz diye sorarak başlamak istiyoruz" diyen Batur, "Güleryüzlü yöneticiler, entelektüel bir ortam, solcu, insan haklarına saygılı bir patron ve dahası… Tüm bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Mephisto'yu bu sefer işçilerin, yani Mephisto'yu Mephisto yapanların gözünden dinlemenizi istiyoruz" dedi.
 
'BİZİM İÇİN MEPHİSTO 9 SAAT ÇALIŞIP BİR SANDALYE BULAMAMAKTIR'
 
Batur, "Bizim için Mephisto, günlük 9 lira 60 kuruşa karın doyurmaya çalışmaktır. İnsan haklarına saygıdan bahsedeceksiniz ardından işçilerinize yetersiz beslenmeyi hak göreceksiniz. Bu olur mu? Bizim için Mephisto, 9 saat ayakta çalışıp oturacak bir sandalye bulamamaktır. Dinlenme hakkımız ‘müşterilerin karşısında yayılarak oturulduğu' gerekçesiyle elimizden alındı. Alternatif olarak gösterilen yer bodrum katta, ışık almayan, tuvaletin duvarına bitişik, deponun kenarında bir masa ve sandalye. İnsan hakları diyeceksiniz, işçiye bunu hak göreceksiniz. Bu olur mu?" diye sordu.
 
'HER AN İŞSİZ KALMA KORKUSU YAŞIYORUZ'
 
"Bizim için Mephisto, güvenlik kameralarıyla 7/24 denetlenmektir" diyen Batur, "Güvenlik kamerası görüntüleri Mephisto yöneticileri tarafından çalışanlar üzerinde baskı yaratmak amacıyla aktif olarak kullanılmaktadır. Bu apaçık bir mobbingtir. Bizim için Mephisto, her an işsiz kalma korkusuyla yaşamaktır. Bir işe emek vereceksiniz, saatlerinizi, günlerinizi,aylarınızı vereceksiniz, sonra bir gün çalışma koşullarına itiraz ettiğiniz için işten atılacaksınız. insan hakları diyenler buna ne söyleyecek? Böyle iş olur mu!" diye konuştu.
 
'İNSANİ KOŞULLARDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ'
 
"Biz insani koşullarda çalışmak istiyoruz. Bu en doğal hakkımız. İşyerimizin emek cehennemine dönüşmesini kabul etmiyoruz" diyen Batur, insani çalışma koşulları için gerekli talepleri şöyle sıraladı:
 
-Haksız yere işten atılan arkadaşlarımız işe geri alınmalıdır.
-İnsanlık dışı yemek ücreti uygulaması son bulmalıdır. Yemek ücretlerimiz en az 500 lira olmalıdır.
-İnsanca dinleneceğımiz bir ortam sağlanmalıdır.
-Güvenlik kamerası tacizi ve mobbing son bulmalıdır.
-Mephisto işçileri olarak taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz.