18 Eylül 2024 Çarşamba

Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tutsaklar açlık grevinde

İHD İzmir Şubesi, Menemen R Tipi Hapishanesi'nde 23 gündür açlık grevinde olan Ergin Aktaş, Yusuf Bulut ile Kuzey Suriyeli Dicle Bozan ve Ehmedê Xemî'nin durumuna dikkat çekti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla Konak ilçesinde bulunan Başbakanlık binası önünde yaptı.
 
Menemen R Tipi Hapishanesi'nde 23 gündür açlık grevinde olan ağır hasta tutuklulardan Ergin Aktaş, Yusuf Bulut (68) ile Kuzey Suriyeli Dicle Bozan ve Ehmedê Xemî'nin (18) durumuna dikkat çekilen eylemde, "Susma, suça ortak olma, ölüyorlar" ve "Tek tipe hayır" pankartları açıldı. Eylemde, "Tek tip işkencedir" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" yazılı dövizler taşındı. Eyleme Barış Anneleri de dövizlerle katıldı.
 
İHD Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Zafer İncin eylemde yaptığı konuşmada, hapishanelerin intikam merkezlerine dönüştürüldüğünü belirtti. Türkiye'de hasta tutukluların rehabilite edilmesine olanak sağlanması için 3 tane R Tipi hapishanenin bulunduğunu kaydeden İncin, "Rehabilitasyon merkezlerinin amacı ağır hasta tutukluların daha sağlıklı ve hijyenik koşullarda tedaviye ulaşmalarının hemen mümkün olduğu bir ortamın sağlanmasıdır. Buradaki hasta mahpuslar her açıdan ilgilenilmesi gereken hastalardır. Bize gelen başvurularda, avukat görüşlerinde ve medyaya yansıyan haberlerde gördüğümüz kadarıyla burası rehabilite merkezi değil işkence merkezi haline dönüşmüştür" diye konuştu.
 
'İŞKENCEDEN DOLAYI TEDAVİYİ REDDEDİYORLAR'
 
Menemen R Tipi Hapishanesi'nin koşullarına değinen İncin, "Hasta tutukluların her biri tek kişilik bir odada kalmaktadır. Odalar arasında seslerinin birbirine ulaşacağı kadar bir mesafe vardır fakat tutuklular kendi aralarında konuştukları zaman infaz koruma memurları tarafından yüksek sesle müzik açılmakta ve seslerinin birbirine ulaşması engellenmektedir. Tutuklulara gönderilen kitaplar ya yasaklı ya da bandrolsüz gerekçesiyle tutuklulara verilmemektedir. Aynı şekilde dergi ve gazeteler de verilmemektedir. İnfaz koruma memurları yemeklerini insan onuruna yakışır bir şekilde vermemekte, tutuklulara yemekleri önlerine atılırcasına vermektedirler. Tutuklular bu cezaevindeki tecrit ve işkenceye varan uygulamalardan dolayı tedaviyi reddetmekte ve sevklerini istemektedirler" diye konuştu.
 
Zor koşullar altında yaşamını devam ettirmeye çalışan Ergin Aktaş, Yusuf Bulut (68) ile Dicle Bozan ve Ehmedê Xemî'nin (18), 23 gündür süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu söyleyen İncin, tutukluların taleplerinin insan onuruna yaraşır muamele görme ve tedavi ortamlarının sağlanması olduğunu belirtti. İncin, "Ancak tüm bu gelişmeler ve başvurulara rağmen idarenin tutumunda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Açlık grevi sürecinde yemek yemedikleri için ilaç kullanamayan mahpuslardan Ehmedê Xemî ve Yusuf Bulut'un durumu kötüye gitmektedir. Ağır hasta olan tutuklular, grevden dolayı ilaç kullanamamaları neticesinde durumlarının ağırlaşacağı kaçınılmazdır. Ağır sonuçların yaşanmaması için ilgili cezaevi idaresinin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ile iç hukuka uygun insani muameleyi göstermeye davet ediyoruz. Yaşanacak olumsuzlukların birincil sorumluları olacaklarını tekrar hatırlatmak isteriz" dedi.