26 Nisan 2024 Cuma

MEB Bakanı Özer eğitim emekçilerinin taleplerini görmedi

MEB Bakanı Özer'le görüşme taleplerine yanıt verilmemesine ilişkin konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kurul, "Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım'da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır" çağrısı yaptı.

Eğitim emekçilerinin öğretmenleri ayrıştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) iptali için mücadelesi sürüyor. Eğitim-Sen ile birlikte 15 sendika, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den bir görüşme talep etti ancak yanıt alamadı.

Eğitim-Sen genel merkezinde konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul, "Bakanın eğitim emekçilerinin temsilcilerine randevu vermemesi, yüz binlerce eğitim emekçisine saygısızlıktır" dedi. Kurul, "Dilekçede, kanun yapma tekniğine aykırı olarak hazırlanan yasanın, eğitim emekçilerinin özlük, ekonomik ve sosyal hiçbir sorununa çözüm üretmediği belirtilmiştir. Kamu yararına aykırı olan, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açacak ÖMK'nin, 19 Kasım'da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı dahil olmak üzere yürürlüğünün, iptal davası sonuçlanana dek durdurulması talep edilmiştir. Eğitim sendikaları olarak ortak dilekçemizde, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Anayasa'ya aykırı olduğu ayrıntılı biçimde açıklanmış. Öğretmenler kariyer basamaklarını 'adaletsiz', 'gereksiz', 'ayrımcı', 'yetersiz', 'boş bir unvan' ve 'çıkarcılık' olarak değerlendirmişlerdir. Bu nedenle dilekçede geçmişte yapılan yanlışların tekrarlanmaması için 'yargının dostları' olarak Anayasa Mahkemesi'nin dikkati çekilmek istenmiştir" dedi.

Dilekçenin önemli bir kısmının öğretmenlik mesleğinin niteliğinin oluşturduğuna dikkat çeken Kurul, MEB ve AYM'ye seslendi. Kurul, "Eğitim emekçilerinin çok büyük bir bölümü Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı'nın getireceği olumsuzlukları görmekte ve haklı itirazlarını sürekli dillendirmektedir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım'da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır" çağrısı yaptı.