7 Eylül 2024 Cumartesi

Mayıs ayında 139 işçi iş cinayetlerinde katledildi

2024 yılı Mayıs ayında en az 139 işçinin iş cinayetlerinde katledildiğini açıklayan İSİG Meclisi, yılın ilk beş ayında toplam 738 işçinin katledildiğine dikkat çekti. Aşırı sıcaklara bağlı iş cinayetlerindeki olası artışa işaret edilen raporda, bu bağlamda gerekli önlemlerin alınması için mücadele çağrısı yapıldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mayıs ayında 139, 2024'ün ilk beş ayında en az 738 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

2024 yılı Mayıs ayı itibariyle aşırı sıcakların başladığına dikkat çekilen raporda, geçen sene sıcakta çalışırken beyin kanaması ve kalp krizi geçirerek çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Bu yıl da Adana'da bir tarım işçisinin aşırı sıcaklar nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda, sıcaklığın hızla arttığına ve 40-50 derece sıcakta açık alanda çalışmak zorunda kalan işçilerin varlığına işaret edildi.

'AŞIRI SICAKLARA KARŞI HİÇBİR ÖNLEM UYGULANMIYOR'
İş yerlerinde aşırı sıcaklara karşı çalışma saatlerinde düzenlemeye gidilmesi, uygun (hafif ve nefes alabilen) iş kıyafetlerinin sağlanması, serinletici ekipmanlar ve havalandırmanın oluşturulması, dinlenme molaları gibi önlemlerin hiçbirinin uygulanmadığı vurgulanan raporda, işçilerin çalıştırılmaya devam edilerek çok sayıda sağlık sorununa maruz kaldığı kaydedildi.

"İSİG mücadelesi, çalışılan ortamlarda asgari ve azami sıcaklık sınırının koyulmasını sınıfsal bir talep olarak gündemine almak ve bu taleplerin hayata geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır" denilen rapor, şöyle devam etti: "Gerekli önlemler alınmadığı taktirde işçilerin hukuken 'çalışmaktan kaçınma hakkı' var. Ancak işçiye bu hakkını kullanma çağrısı yapmak büyük bir çoğunlukla kuru laf olarak kalıyor. Çünkü bu hakkı ancak 'örgütlü işçiler' hayata geçirebiliyor. Konumuz olan 'sıcakta çalıştırma'da ise Türkiye'de bir yasal düzenleme söz konusu değil. Bu düzenlemenin yapılması için her düzeyde mücadele etmek de işçi sınıfının bir görevi olarak önünde duruyor."

YILIN İLK BEŞ AYINDA 24 ÇOCUK İŞÇİ KATLEDİLDİ
İnşaat, tarım ve taşımacılık işkollarındaki iş cinayetlerin tüm ölümlerin neredeyse üçte ikisini oluşturduğuna işaret edilen raporda, "Bu işkollarındaki ortak özellik taşeron, mevsimlik, yevmiyeli gibi istihdam biçimlerinin egemen olması, günde ortalama 10-12 saat olan çalışma süreleri ve iş baskısıdır" denildi.

"MESEM, tarım, inşaat, sanayi, genel işler ve motokurye çocukların ölümleriyle beraber yılın ilk beş ayında 24 çocuk işçi hayatını kaybetti" denilen raporda, yaz aylarında özellikle mevsimlik tarım merkezli artışın sonucu olarak çocuk işçi ölümlerinin de artacağı kaydedildi.

HER GÜN EN AZ 5 İŞÇİ KATLEDİLDİ
Mayıs ayında en az 7 göçmen işçi ölümünün meydana geldiği ifade edilen raporda, "Göçmen işçi ölümlerinin bir kısmında kimlik bilgilerine bile ulaşamıyoruz. Yine birçok göçmen işçinin kayıtsız oldukları için iş cinayetlerinin saklandığını da unutmamak gerekli" ifadeleri kullanıldı.

2024 yılının ilk beş ayında en az 738 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği belirtilen raporda, her gün en az 5 işçinin iş cinayetleriyle yaşamını yitirdiği vurgulandı.

EN FAZLA İŞ CİNAYETİ İNŞAAT, YOL İŞKOLUNDA GERÇEKLEŞTİ
Mayıs ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle: "İnşaat, yol işkolunda 39 işçi; tarım, orman işkolunda 25 emekçi (9 işçi ve 13 çiftçi, 3 besici, 1 balıkçı); taşımacılık işkolunda 22 işçi; metal işkolunda 8 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 7 işçi; madencilik işkolunda 6 işçi; belediye, genel işler işkolunda 6 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 5 işçi; enerji işkolunda 4 işçi; petro-kimya lastik işkolunda 2 işçi; tekstil, deri işkolunda 2 işçi; ağaç, kağıt işkolunda 2 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 2 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 2 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 1 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti."

İŞ CİNAYETLERİNİN BİRİNCİ SEBEBİ TRAFİK KAZASI
Mayıs ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle: "Trafik, servis kazası nedeniyle 35 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 29 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 24 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 9 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 5 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 4 işçi; patlama, yanma nedeniyle 3 işçi; intihar nedeniyle 3 işçi; şiddet nedeniyle 3 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 7 işçi hayatını kaybetti."

65 YAŞ ÜSTÜ 10 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Mayıs ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: "15-17 yaş arası 2 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 29 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 30 işçi, 65 yaş ve üstü 10 işçi, yaşını bilmediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti."