18 Mayıs 2024 Cumartesi

Maltepe işçileri kararını verdi: Direnişe devam

Maltepe Belediyesi işçileri, "Direnişe devam" kararı aldı. Belediye'nin işçilerle yaptığı görüşmede ücret zammını 'kısmen' kısması ve 40 saat çalışma hakkını 1 yıl ertelemesi üzerine işçiler, "İşten atılan arkadaşlarımız üzerinden şantaj uygulanarak 'revizyona' izin vermeyeceğiz. Direnişin ateşini büyüteceğiz" cevabını verdi.

Maltepe Belediyesi Temizlik Birimi işçileri, dün belediye ile yapılan görüşme sonucunda çıkan teklifi, diğer işçilerin oylamasına sundu. Oylamada 206 işçi "direnişe devam", 122 işçi ise "tamam" dedi.

Oylama sonuçlarından sonra işçilere hitap eden Genel-İş Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgu, işçi iradesinin devam dediğini vurgulayarak, "İradenin arkasında durup tek vücut olacağız. Yılgınlık yok, direniş var" diye konuştu.

'BELEDİYE KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA ÇİZGİ ÇEKİYOR'
Direnen işçilerden Gökhan Keskin ise, 5 gündür zorlu bir mücadele sürdürdüklerine işaret etti ve ekledi: "Başlarken iki talebi hep söyledik. Atılan arkadaşlarımızın işe alınması ve 1 yıldır uygulanmayan toplu sözleşmenin yürürlüğe girmesi. Belediyenin dün görüşmede yaptığı teklif, kazanılmış haklarımıza çizgi çekmekle kalmıyor, bizi yeniden pazarlık sürecine götürmek istediklerini gördük. Daha yüksek ücret zammı, 40 saatlik çalışma ile 2 gün izin kazandık. Belediye bize daha düşük ücret zammıyla, geçen yıl uygulanması gereken çalışma saatlerini '2020 1 Mayıs'ına' erteledi."

'YASA DIŞI İŞ YAPMANIZA GEREK YOK, ÇÖPLERİ BİR GÜNDE TOPLARIZ'
Direnen işçiler olarak son sözün kendilerinde olduğuna dikkat çeken Keskin, "Yaptığımız referandum sonucu, işçinin belediyenin verdiği teklifi kabul etmediğinin ispatıdır" dedi ve belediyeye çağrı yaptı: "Teklifinizi gözden geçirin, Maltepe Belediyesi'ne belediyenin gerçek sahiplerini göstermeye devam edeceğiz. Biriken çöpleri bir günde toplarız. Yasadışı iş yapıp yevmiyeli, mülteci işçi çalıştırmanıza gerek yok. İmzalanan toplu sözleşmeyi uygulayın!"

'ATILAN ARKADAŞLARIMIZIN ÜSTÜNDEN ŞANTAJ UYGULUYORLAR'
Belediyenin işten atılan arkadaşları üzerinde şantaj uyguladığını belirten Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Belediye bizi oyalamak dışında hiç bir amacı yok. Yönetim sözleşmede, arkadaşlarımız üzerinden şantaj uygulayarak revizyon yapmak istiyor. Atılan arkadaşlarımız hep şunu dediler, mücadelemiz birbirimizden koparılamaz!"

Keskin son olarak, kendilerine düşen görevin direniş ateşini büyütmek olduğunun altını çizdi ve "Yarattığımız eyleme devam etmeliyiz. Diğer birimlerdeki arkadaşlarımızı katarak direnişi büyütmeli, haklarımızı almalıyız" dedi.

'MÜCADELE HEPİMİZİN'
Bir diğer direnişçi ve işten ayrılanlardan Ali Uçar da, "aramızda ayrı gayri yok" diyerek, "Ortaya çıkan fikir net şekilde ortada. Taleplerimiz belli. Herkesin sorumluluğu mücadeleyi sahiplenmek, mücadele hepimizin" diye kaydetti.

Konuşmalar sona erdikten sonra, işçiler direniş halayları ile bekleyişlerini sürdürüyor.