23 Nisan 2024 Salı

'Mahsa'nın direnişi bizlerin de direnişidir'

Mahsa Amini'nin İran'da "ahlak polisleri" tarafından işkenceyle katledilmesine ilişkin açıklama yapan HDP Ankara İl Örgütü, "Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, İran'da 17 Aralık'ta "ahlak polisi" tarafından işkenceyle katledilen Mahsa (Jîna) Amini için İran Büyükelçiliği önünde açıklama yapmak istedi. Tahran Caddesi üzerinde bulunan büyükelçiliğe giden tüm yollar polis barikatıyla kapatılırken, kitlenin büyükelçilik önüne geçişine izin verilmedi.

'KADIN İSYANI HALK İSYANINA DÖNÜŞTÜ'
Kitle, daha sonra HDP genel merkez binası önüne geçerek burada basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan HDP Kadın Meclisi üyesi Deniz Keleş, Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından kadınların başlattığı isyanın halk isyanına dönüştüğünü söyledi. Keleş, "Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle egemen İran rejimine ve onun 'ahlak polisi' gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyanını yükseltiyor. Nitekim Mahsa'nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanlarını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir. Yine Mahsa'nın katledilmesine yönelik Kürdistan eyaletinde başlayan kadın isyanı bölgede dalga dalga yükselerek bir halk isyanına dönüşmüştür" dedi.

'İRAN REJİMİ YOK OLMAYA MAHKUMDUR'
İran rejiminin gelişen isyanı sona erdirmek için tüm güçleriyle halka saldırarak kadın ve Kürt düşmanlığını tescillediğini ifade eden Keleş, "İran'da 1979 yılından beri uygulanan yasalar kadın düşmanlığı üzerinden inşa edilmiştir. Kadınlara başörtüyü dayatan, kadınların yaşamlarına, giyimlerine, davranışlarına her türlü müdahaleyi hak gören, 'İslami Kurallara' uymadıkları gerekçesi ile kadınları darp eden, katleden bu rejim yok olmaya mahkumdur. İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir" dedi. Keleş, Mahsa'nın katledilmesinin ardından yaşanan direnişin bunun en büyük kanıtı olduğunu vurguladı.

'ÖZGÜR BİR DÜNYAYI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ'
Kadınlar ve ezilen haklarının mücadelesinin engellenemeyeceğini vurgulayan Keleş, İranlı kadınlar ve İran halkının artık yeter dediğini aktardı. Ahlaksızlığın kadınların saç telinde değil erkek egemen iktidarların zihniyetinde olduğunu söyleyen Keleş, "Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.