5 Ekim 2024 Cumartesi

Madencilerden AKP'li patrona çarşambaya kadar mühlet

Kurtuluş parkında direnişini sürdüren madenciler, çarşambaya kadar sorunun çözümü için müddet verdi. Aksi halde bedelini göze alıp yalınayak Meclis'e yürüyeceklerini duyuran madenciler AKP'li patrona kibrinden vazgeçme çağrısı yaptı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri ile Müzik-Sen direnen madencilere dayanışma ziyaretinde bulunu, "En temel hak mücadelemizde bize ışık oluyorlar" dedi.

Bağımsız Maden-İş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi 41. gününde. AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilikte kölece çalışma koşullarına, sefalet ücretine ve ölümle burun buruna çalışmaya karşı Bağımsız Maden-İş'te örgütlenen ve işten atılan madenciler seslerinin duyulması için Soma'dan Ankara'ya yürümüştü. Yürüyüşün 8. gününde Ankara'ya ulaşan ve Meclis'te basın açıklaması yapan madenciler sendika ve işçi temsilcilerinin Meclis'te görüşmeleri sürerken Kuğulu Parkta eylemlerini sürdürüyor.

Sendika ve direnişçiler bugüne dek patronun tüm yalanlarını belgelerle kamuoyuna kanıtladı. Patronun sendikalı olduğu için kimseyi işten atmadığı yalanını, madende İSİG önlemlerinin alındığı gibi yalanları ses kaydı ve video kayıtlarıyla sosyal medyada teşhir edilmişti. Ancak buna rağmen madende şu ana kadar tek bir teftiş yapılmazken Nasıroğlu, Meclis'te düzenlediği bir basın toplantısıyla direnen işçileri ve örgütlü olduğu sendikasını karalamaya çalıştı. Bir yandan hakları için direnen madenciler bir yandan da patronun yalanlarını teşhir ediyor.

AKSU: ÇARŞAMBAYA KADAR MÜDDET TANIYORUZ
Çarşamba gününe kadar sorunun çözümü için mühlet tanıyan madenciler, talepleri kabul edilmezse her türlü bedeli göze alarak yalınayak Meclis'e yürüyeceklerini duyurdu. Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Meclis'te grubu bulunan tüm partilerle görüştüklerini ve hepsinden de sorunun çözümü için söz aldıklarını dile getirdi. Karşılarında oldukça kibirli bir patron olduğunu söyleyen Aksu, "Çarşambaya kadar bu biçimiyle Kurtuluş parkında çıplak ayak beklemeye devam edeceğiz. Talepler karşılanmazsa çarşamba günü çıplak ayakla Meclis'e yürüyeceğiz bedeli ne olursa olsun. Çünkü haklıyız. Haklılığımızı direnişe başlamadan önce bir ay boyunca ilettik, söyledik" dedi. 

Nasıroğlu'nun Meclis'teki basın toplantısına işaret eden Aksu, "Korkmuyorum diyor. Sanki  tehdit eden varmış gibi. Ona soruyoruz,  kendisi çok çalışıyor! Madenci arkadaşlarımız da 16 saat, kimi vardiyada 48 saat çalışıyor. Madencilerden daha az kazanıyor. Kendisine yüce rabbimiz mi yardımcı oluyor" diye sordu. 

Aksu, patrona kibrinden vazgeçmesi ve bir an önce sorunu çözmesi için çağrıda bulundu. 

DAYANIŞMA ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
Madencilere gün boyu dayanışma ziyaretleri de sürüyor. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Müzik-Sen dayanışma ziyaretinde bulundu. "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Fernas işçisi köle değildir" sloganları atılan ziyarette, tek gerçeğin işçilerin mücadelesi olduğu kaydedildi. 

'MADENCİLER UMUT OLUYOR'
Açıklamada, "Umut oluyorlar. Bugün dizginsiz sömürünün, iş cinayetlerinin devam etmeyeceğinin, bunun böyle gitmeyeceğinin işaretini veriyorlar Ve sınıf dayanışmasının da iyi bir örneğini oluşturuyorlar. İşçiler birbirlerinin direnişini sahiplenerek yürütüyorlar. Bu sahiplenme en temel haklarımızı için mücadelemizde bize ışık oluyorlar. Tüm Ankara halkını mücadeleyi sahiplenmeye davet ediyoruz. Sana selam olsun; zincirin, zulmün, kırbacın kar etmediği büyük tahammül" ifadeleri kullanıldı.