26 Nisan 2024 Cuma

Maden işçileri direniyor: Kazanacağız

Bağımsız Maden İş'te örgütlendikleri için Eczacıbaşı'nın talimatıyla işten çıkarılan 243 işçinin Esan Kuzey Sahasında direnişi sürüyor. İşçiler, tek taleplerinin gasp edilen hakları ve işe geri dönmek olduğunu kaydederken, patronların kendilerini aşağıladığını aktardı.

Türkiye'de sermayenin güçlü isimlerinden Eczacıbaşı'nın talimatıyla Bağımsız Maden-İş'te örgütlendikleri için 243 işçi 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde işten çıkarıldı. İşçiler dün Balıkesir Balya'da Eczacıbaşı Esan Kuzey sahası önünde toplanmıştı.

"Haklıyız kazanacağız", "Direne direne kazanacağız" sloganlarının yükseldiği eylemde işçiler haklarını istedi ve işe derhal geri alınmaları için uyardı.

İŞTEN ÇIKIŞ TALİMATINI ECZACIBAŞI VERDİ
Öte yandan sabah saatlerinde Sargın İnşaat'ın patronu Hüseyin Sargın'ı durduran işçiler neden işten atıldıklarını surdu. Patron Sargın, kendisine Ezcacıbaşı'dan gönderilen yazı doğrultusunda 243 işçiyi işten çıkardığını itiraf etti.

'TEK AMACIMIZ İŞE GERİ DÖNMEK'
Eylemde olan işçiler tek amaçlarının gasp edilen haklarının ödenmesini ve işe geri dönmek olduğunu kaydetti. İşçiler, "Bu kışta işsiz kaldık. Binbir türlü dertle çalıştık, çok sıkıntı çektik, aç ve uykusuz kaldığımız oldu" dedi. Bugün patronların ve yetkililerin kendileriyle tepeden konuşarak küçümsemeye çalıştığını söyleyen işçiler, "Biz işçiyiz, emekçiyiz, madenciyiz bizi ezmeyin artık" diye tepki gösterdi.

'YELEĞİ SİZE BEN ALDIM NANKÖR DİYOR'
Bir başka madenci ise patronun kendilerine "nankör" deme cüretinde bulunduğunu aktardı. Madenci, "Giydiğiniz yeleği size ben giydiriyorum diyor. Biz ona para kazandırıyorsak bizim hakkımızı vermesi lazım" ifadelerini kullandı.