27 Temmuz 2024 Cumartesi

Limter-İş'ten patronların tehdidine karşı eylem çağrısı

Limter-İş, GEMAK taşeronlarından Kafkas Gemi patronlarının ölüm tehdidi başta olmak üzere, son dönem artan saldırı ve tehditlere ilişkin tüm emek dostlarını 20 Eylül saat 12.00'de Tuzla Gemi Tersanesi'nde eyleme çağırdı.

DİSK'e bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiye, Depo ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter-İş), son dönemde Tuzla Gemi Tersanesi'nde sendika üye ve yöneticilerine dönük artan saldırı ve tehditlere karşı eylem çağrısında bulundu.

Sosyal medya üzerinden "Dayanışmaya çağırıyoruz! Tersane patronlarının ve işçi simsarı taşeronların saldırı ve tehditlerine karşı birleşik emek mücadelesini büyütelim. Tehditlere, saldırılara boyun eğmeyeceğiz. İşçi haklarını savunmaya, sendikal mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz" paylaşımında bulunan Limter-İş, tüm emekten yana kurumları 20 Eylül 2023 Çarşamba günü saat 12.00'de Tuzla Gemi Tersanesi önünde bir araya gelmeye davet etti.

NE OLMUŞTU?
Limter-İş, GEMAK taşeron şirketlerinden Kafkas Gemi'ye bağlı çalışan beş üyesinin hakaret edilerek işten atılmasının ardından tersane önünde direnişe başlayacağını duyurmuştu. Taşeron patronların sendikayı devre dışı bırakma girişimine karşı işçiler sendikaya sahip çıkarak duyurulduğu üzere tersane önüne gelmiş ve direnişe geçmişti.

Açıklamanın ardından arayan patronlar görüşme talep etmiş ve Limter-İş direnişi ertelemiş ancak tersane önünde bekleyişini sürdürmüştü. Bu sırada taşeron Kafkas Gemi'nin gayriresmi ortağı Yılmaz Soysal, sendika yöneticilerinin üzerine hakaretlerle yürüyerek itibarsızlaştırmaya çalışmıştı. Ancak, tersane önündeki işçilerin Limter-İş'le dayanışarak Soysal'ı geri püskürtmüş, tersane yöneticileri Soysal'ı alandan uzaklaştırmış ve Limter-İş yöneticilerinden özür dileyerek Soysal'ı muhatap almamalarını istemişti.

İki gün süren görüşmelerin ardından Limter-İş üyelerinin gasp edilen haklarının tümünü aldı. Durumu hazmedemeyen Soysal, işçilerin hakkını savunan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve Genel Sekreteri Hakkı Demiral'ı ölümle tehdit etmiş, "İki kazık hazırladım biri başkana biri sekretere" ifadelerini kullanmıştı. Soysal ayrıca Saygılı'yı da defalarca sendika önünde tehdit etmişti.