28 Nisan 2024 Pazar

Limter-İş'ten metal grevine destek: Lokavtınız sökmeyecek, metalde grev kazanacak

Limter-İş Sendikası, MESS'in dayattığı sefalet ücretini kabul etmeyerek, 5 Şubat'ta greve gideceğini açıklayan Birleşik Metal-İş üyesi 10 bin işçiye destek için İçmeler Köprüsü'nde bu sabah eylem yaptı, "Lokavtınız sökmeyecek, metalde grev kazanacak" dedi.

DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, metal işçilerinin grev kararına destek için Tuzla İçmeler Köprüsü'nde basın açıklaması yaptı.

"Lokavtınız sökmeyecek, metalde grev kazanacak" yazılı pankartının açıldığı eylemde konuşan Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Metal iş kolunda yürütülen toplu iş sözleşmesinde sona gelindi. Patron sendikası MESS işçiyi kölelik koşullarında çalışmak ve sefalet ücretine mahkum etmek istiyor" dedi. Saygılı, 130 bin sendikalı metal işçisinin MESS'in sefalet ücretine karşı 19 Ocak'ta Gebze ve Bursa'da alanlara çıkarak patronları uyardığını ve Şubat'ta greve çıkacağını ilan ettiğini söyledi. Saygılı, patron sendikası MESS'in işçilerin grev kararına lokavt ile karşılık verdiğini kaydetti.

28 Ocak'ta MESS'in, Türk Metal ve Öz Çelik-İş ile görüşerek birinci 6 ay için yüzde 18,46 ve birinci yıl için yüzde 25,5 zam oranında anlaştığını ve sözleşmenin iki yıllık olduğunu belirten Saygılı, "DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ise MESS'in yüzde 25,5 talebini kabul etmeyeceğini bildirdi ve 5 Şubat'ta greve çıkacağını duyurdu" dedi

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin işçilerin daha fazla yoksullaşmasına neden olduğunu, üst üste yapılan zamlarla işçilerin yaşam koşullarının daha da zorlaştırdığının altını çizen Saygılı, şunları söyledi: "Ancak ne hükümetin ne de MESS'in işçilerin yaşam kalitesiyle ilgili bir adım atmadıkları gibi aksine işçileri açlık ve yoksullukla terbiye etmeye çalışıyor. İş yerlerinde modern kölelik ve esnek çalışma dayatılmaya çalışılıyor. 5 Şubat'ta Birleşik Metal-İş Sendikası öncülüğünde bütün bu yok sayılmaya işçilerin birer makine yerine konulmasına karşı greve çıkacaklar."

Saygılı, "İnsanca yaşam ve çalışma koşulları isteyen metal işçilerinin 5 Şubat'ta yapacağı grevi tersane işçileri olarak destekliyoruz, işçi sınıfı, metal patronlarının lokavt kararına karşı metal işçileriyle dayanışma içinde olmalıdır. Dayanışmayla lokavtı boşa çıkaracağız" diye konuştu.