24 Nisan 2024 Çarşamba

Limter-İş'ten LC Waikiki'ye: İşçilerin atılması sizin sorumluluğunuzda

LC Waikiki'nin yalan açıklamasına bir tepki de Limter-İş Sendikasından geldi. Taşeron Klüh'ün işçileri geçiştirip, depoya giriş kartlarını iptal ettiğini, işten çıkarılan işçilerin direnişinden rahatsız olarak 7 işçiyi daha Kod 46 ile işten çıkardığını hatırlatan sendika, Klüh'ün bu cesareti LC Waikiki'den aldığını kaydetti. Limter-İş LC Waikiki'nin sorumluluğu Klüh'e tarak sıyrılmaya çalıştığını belirtti ve "Asıl sorumlu sizsiniz" diye ekledi.

Limter-İş Sendikası, direnişteki işçilere ilişkin açıklama yapan ve haklarında yalan bilgiler paylaşan LC Waikiki'ye ilişkin açıklama yaptı. LC Waikiki deposunun önünde 15 gündür açlığa, soğuğa ve tüm zorlu koşullara karşı haklı direnişini sürdüren LC Waikiki deposu temizlik işçilerine ilişkin açıklamanın, şirketin kendi cephesinden, yani patron cephesinden durumu aktardığını kaydetti.

'İŞÇİLERİ GEÇİŞTİREN KLÜH, KARTLARINI İPTAL ETTİ'
Limter-İş Sendikası, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Aralık ayından beri işçiler arasında başlayan promosyon talepleri, LC Waikiki firmasının alt işvereni durumunda olan Klüh Temizlik firması tarafından önce geçiştirilmiştir. Daha sonra 400 TL verileceği açıklanmış, işçiler tarafından kabul edilmeyince de 8 bin 500 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak bu ödemenin hediye puan olarak ödeneceğini açıklayan Klüh Temizlik firması ile işçiler arasında pazarlık devam ederken, Klüh temizlik firmasının temsilcileri, arasında sendikamız üyesi olan ve işçiler tarafından seçilen 7 öncü işçiyi bir gün odasına çağırmış ve aynı gün iş sözleşmelerinin sonlandırdığını belirterek giriş kartlarını iptal etmiştir.

'DİRENİŞTEN RAHATSIZ OLUP 7 İŞÇİYİ DAHA ÇIKARDILAR'
Yani işçilerin haklı taleplerini patrona söylemelerinin karşılığı, iş akdinin sorgusuz sualsiz SGK kod 46 ile feshedilmesi olmuştur. Kendi seçtikleri temsilci işçilerin işten atıldığını öğrenen yaklaşık 250 işçi, arkadaşlarını yalnız bırakmayarak kapı önünde direnişe başlamıştır. Bu direnişten rahatsız olan Klüh Temizlik Şirketi ve üst patron LC Waikiki patronları süreç içerisinde 7 işçiyi daha SGK kod 46 ile işten çıkarmıştır. O şaşaalı reklamlarının, büyük ve gösterişli mağazalarının arkasında işte böyle bir işçi düşmanlığı, böyle bir emek sömürüsü var. İşten atılan ve direnen işçilerin talepleri çok net. İşe geri alınmak istiyorlar. Promosyon paralarının nakit ödenmesini istiyorlar. Kendi işleri dışında angarya çalışma istemiyorlar. Hakaret ve aşağılamaların bitmesini istiyorlar.

'KIDEM, İŞSİZLİK MAAŞI ALMALARI, İŞ BULMALARI ENGELLENDİ'
LC Waikiki patronları yalan söylüyor! Atılan işçilerin ne promosyonu ödendi ne de hakları verildi. İşçilere iş başı yapma çağrısı yapılmadı. Haklarının ödenmesini isteyen işçiler telefonlarına gelen SMS'le işten atıldıklarını öğrendi. İşçilerle yollarımız ayrılmak zorunda kaldı demek yalandır. İşçiler SGK Kod-46 ile hırsızlıkla suçlanarak işten atıldı. Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı almaları, başka bir firmada iş bulmaları böylece engellendi.

'İŞÇİLERİN ATILMASINDAN ÖNCELİKLE LC WAİKİKİ SORUMLUDUR'
Yapılan açıklamaların LC Waikiki ile alakasının olmadığını söyleyerek ve sorumluluğu alt işvereni Klüh Temizlik şirketine yıkmaya çalışarak işin içinden sıyrılmaya çalışan LC Waikiki firmasını, yaptıkları bu açıklama dolayısıyla ciddiyete davet ediyoruz. Atılan bu işçiler için öncelikle siz sorumlusunuz. İşten atılan LC Waikiki işçileri, direnişleri ile, yaratmaya çalıştığınız gösterişli reklamlarınızı ve devasa mağazalarınızın arka kapısında yaşananları hepinize gösterecek. Direnen işçiler bu perdeyi yırtacak ve emek düşmanlığınızı gözler önüne serecek. Direne direne kazanacağız."