25 Kasım 2024 Pazartesi

Leyla Güven hakkındaki karara yapılan itiraz reddedildi

HDP'den Hakkâri milletvekili seçilen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında yeniden çıkarılan tutuklama kararının kaldırılması talebiyle bir üst mahkemeye yapılan itiraz reddedildi.
HDP'den Hakkari milletvekili seçilen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutukluluğuna avukatlarının yaptığı itiraz üzerine Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Haziran'da tahliye kararı vermişti. Karara rağmen Güven'in tahliyesi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından engellenmiş ve savcılığın üst mahkemeye yaptığı itirazın sonucu beklenmişti. 
 
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi de Güven'in "DTK Eşbaşkanı olması, katıldığı faaliyetler ve kuvvetli suç şüphesini" ileri sürerek Güven'in tahliye edilmemesini ve tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarmıştı.
 
Kararı veren mahkeme, yine Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Güven'in avukatlarına haber vermeden SEGBİS ile savunmasına almadan tutuklama kararını yüzüne okumuştu. 
 
DEVLETİN BİRLİĞİ VE BÜTÜNLÜĞÜ
 
Avukatı Reyhan Yalçındağ, Güven hakkında yeniden verilen tutuklama kararının yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle 3 Temmuz'da bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. 
 
İtirazı değerlendiren mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda Güven hakkında verilen tutuklama kararının yasaya ve usule aykırı olmadığını öne sürerek, bu kararın kaldırılması için yapılan itirazı reddetti. Mahkeme, kararının gerekçesinde ise Güven'in "PKK ve KCK çıkarları doğrultusunda yoğunluk arz edecek şekilde propaganda yaptığı, bu tarz eylemelere destek verdiği ve katıldığı, DTK'nin örgüt tarafından ilan edilen kararlarını destekler mahiyette açıklamalarda bulunduğunu" savundu. 
 
Mahkeme "devleti bölmek ve üniter yapısına aykırı faaliyetler içinde olduğunu" ileri sürdüğü Güven'in örgütsel nitelikteki eylemlere katılarak "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya ve toplumsal ayrışmaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştığını" iddia etti.
 
Güven'in avukatları, bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.