29 Mart 2024 Cuma

Lastik işçileri ek zam talebiyle eylemde

Lastik-İş Sendikasına üye dört fabrikada yüzde 25 ek zam talebiyle eylemler başladı. Brisa, Pirelli, Prometeon ve Goodyear fabrikalarında açıklamalar yapan işçiler talepleri kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

Brisa, Pirelli, Prometeon ve Goodyear fabrikalarında çalışan işçiler yüzde 25 ek zam talebiyle eylemlere başladı. DİSK'e bağlı Lastik-İş Sendikasına üye Brisa'nın Kocaeli ve Aksaray, Goodyear'ın Adapazarı ve Kocaeli, Pirelli ve Prometeon'un Kocaeli fabrikalarında çalışan işçiler gündüz vardiyası çıkışında ortak açıklama yaptı.

4 fabrikada sendika üyesi 6 bin işçi bulunduğu hatırlatılan açıklamada, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarının hiçbir inandırıcılığı kalmadığı vurgulandı. Lastik işkolu toplu sözleşmelerinde 6 aylık enflasyon oranına 400 TL eklenerek zam yapılması öngörüldüğü belirtilen açıklamada, "Enflasyon gerçekçi olarak açıklanmış olsaydı hiçbir sorun olmayacak ve çalışanlar satın alma güçlerini koruyarak yaşamlarına devam edeceklerdi. Ancak TÜİK tarafından 2022 yılının Temmuz-Aralık döneminin enflasyonu yüzde 15 olarak açıklandı. Böylece enflasyon oranı uygulansa bile çalışanların yoksullaşmasına yol açacak bir durum ortaya çıkmış oldu" dedi.

Lastik-İş örgütlü olduğu işyerlerindeki tüm patronlara ücret zammını gözden geçirme çağrısı yaptı ve gerçek enflasyon oranına uygun bir zam talebinde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "2023 yılının Ocak ayının ortalarında başlayan bu gelişme işverenlerin sessizliğe bürünmesiyle sonuçlandı ve sendikamıza herhangi bir yanıt verilmedi. Bunun üzerine sendikamız Genel Merkez Yönetim Kurulu adına Genel Başkanımız Alaaddin Sarı Goodyear, Pirelli, Brisa ve Prometeon Genel Müdürlükleri'ne 31 Ocak 2023 tarihinde birer yazı göndererek talebimizi hatırlattı ve bir an önce karşılanması gerektiğini belirtti. İşverenlerin bu yazıya herhangi bir yanıt vermemeleri üzerine bir an önce gelişmelerin sonuçlarını bekleyen üyelerimize bu durum açıklandı ve işverenlere gönderilen yazı işyerlerine asıldı" diye belirtildi.

Emeği ve alınterinin en iyi şekilde karşılanması için mücadele ettiklerini vurgulayan lastik işçileri, "İşçilerin yoksulluğu ve mutsuzluğu üzerine kurulabilecek hiçbir barış ve mutluluk olamayacağını herkese yüksek sesle haykırıyoruz" dedi.

Satın alma gücünü koruyacak ve gerçekleşen enflasyona uygun bir ek ücret zammı alınmasını sağlayacak mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini kaydeden lastik işçileri, patronlara taleplerini karşılama çağrısında bulundu.

İşçilerin pazartesi günü eylemlerine devam etmesi bekleniyor.