18 Ekim 2024 Cuma

'Kültür perdesi adı altında sermayeye kaynak'

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın kiralanmasına karşı dava açan BTS, kültür perdesi adı altında sermayeye kaynak yaratılmak istendiğinin altını çizdi. 

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokollerle Haydarpaşa ve Sirkeci Gar sahalarının kiralanmasına karşı dava açtığını duyurdu. İki gara ait muhtelif parsellerde bulunan binaların Kültür ve Turizm Bakanlığı Faaliyetleri Kapsamında Kiralanmasına Yönelik ön protokolün ivedilikle yürütmesinin durdurulması için Mimarlar Odası ile başvuru yapıldığını duyuran BTS açıklamasında "Kültür perdesi adı altında sermayeye kaynak yaratılmak isteniyor" denildi.

İstanbul ili, Kadıköy İlçesi, İbrahimağa Mahallesi, Haydarpaşa Gar Sahası, 240 ada 13, 14, 16 parseller ile Fatih İlçesi, Hocapaşa Mahallesi Sirkeci Gar Sahası, 1 ada 20 parsel üzerindeki bina ve alanların imzalanan kira protokolü ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğüne kiralandığı hatırlatılarak "Mimarlar Odası ve sendikamız BTS tarafından imzalanan kira protokolünün yürütmesinin durdurulması ve iptali için açtığımız davaların birleştirilmesine yönelik talebimizi değerlendiren İstanbul 2. İdare Mahkemesi birleştirme talebinin değerlendirilerek bir karar verilmesi için dosyaları İstanbul 10. İdare Mahkemesine göndermiştir" denildi. Açıklamada, Haydarpaşa ve Sirkeci Garlarının kültür, sanat ve turizm perdesi altında sermayeye kaynak yaratmak üzere devrini içeren kiralama protokolüne karşı hukuk ve sokak mücadelesinin sürdürüleceği belirtildi.