7 Ağustos 2025 Perşembe

Köln'de 136. adalet nöbeti

Dayanışmanın Sesi Derneği'nin 136. adalet nöbetinde, Türkiye'ye iade riski bulunan hasta tutsak Mehmet Çakas'ın durumu paylaşıldı. 

Almanya'nın Köln kentinde Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidarität), her ayın ilk çarşamba günü düzenlediği adalet nöbetinin 136.'sını gerçekleştirdi. Bu ay ki nöbette İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutsaklara ilişkin 2024 raporu, Almanya'da tutsak olan ve Türkiye'ye iadesi gündemde olan Kürt aktivist Mehmet Çakas'ın durumu ve gazeteci-yazar Ercüment Akdeniz'in yargılanma süreci ön plana çıkarıldı.

Dayanışmanın Sesi Derneği adına yapılan konuşmada, "İHD'nin raporuna göre, 2024 yılında Türkiye cezaevlerinde bin 412 hasta tutuklu bulunuyor. Bu kişilerin 335'i ağır hasta ve 161'i kadın. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre ise yalnızca 2024 yılı içinde 818 mahpus cezaevlerinde hayatını kaybetti. İHD, aynı yıl içinde cezaevlerinde en az 26 bin 632 hak ihlali yaşandığını belgeledi" denildi. 

Almanya'nın Celle kentinde tutsak olan 45 yaşındaki Mehmet Çakas'ın 28 Ağustos'ta Türkiye'ye sınır dışı edilmesinin planlandığı bilgisinin paylaşıldığı konuşmalarda, Çakas'ın iadesinin ciddi riskler taşıdığı vurgulanarak, iltica hakkının temel bir insan hakkı olduğu hatırlatıldı.

Nöbetinde sırasında tutsak olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci ve hasta tutsak Sevda Erkılınç, gazeteci Ercüment Akdeniz, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi hasta tutsak Hatice Onaran ile Cecile Kohler, Erdener Demirel, Ismail Yilmaz'ın fotoğrafları taşındı.