16 Eylül 2024 Pazartesi

Kolin'den işçilere 'sizi de kapının önüne koyarım' tehdidi

Soma'da Kolin Grubu'nun yapımını sürdürdüğü termik santral inşaatında işten çıkarılan işçilerin yerine bine yakın Çinli işçinin çalıştırıldığı, kalan işçilerin ise "Sizi de kapının önüne koyarım" diyerek tehdit edildiği ortaya çıktı.
Soma'da yapımı devam eden termik santral inşaatında işten çıkarılan işçilerin yerine Çin'den işçi getiren Kolin, kalan işçileri de işten atmakla tehdit ediyor.
 
Cumhuriyet'in haberine göre asgari ücretin altında çalıştırılan Çinli işçiler mevcut işçiler için tehdit unsuru olarak kullanılıyor. İşçilerden edinilen bilgiye göre inşaatta çalışan 4 bin 200 kişinin bini Çinlilerden oluşuyor. İşçiler "10 gün öncesinden gelmeye başladılar. Eski çalışanların yanına 3'e 4'e dağıttılar. Zaten inşaatın cıvata gibi tüm ekipmanları Çin'den geliyordu, şimdi de işçileri oradan gelmeye başladı. Bazen kendimi Çin'de zannediyorum" diye konuştu.
 
Aylardır "sizi de kapının önüne koyarım" tehdidiyle karşı karşıya olduklarını belirten bir işçi, "Saat 10.00'daki çay saatini bile kaldırdılar. 'Çay içeni, telefonuyla oynayanı görürsek kapının önüne koyarız' diyorlar. Aylardır tehdit ediliyoruz" diye kaydetti.
 
Bu durumun işyerinde huzursuzluk yarattığını vurgulayan işçi, "Geçen gün giriş kapısı önünde toplanarak eylem yapma kararı aldık. Ancak işveren geri adım atacağını söyledi. Eylemimizi şimdilik erteledik" dedi.
 
Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem de geçen günlerde sosyal medya hesabından, "Soma'daki Termik Santral inşaatına Kolin Çin'den işçi getiriyor. 1500 işçiden 500'ü geldi bile. Soma bir Çin'den göç almamıştı" paylaşımı yapmıştı.