25 Kasım 2024 Pazartesi

Kılıçdaroğlu'ndan hükümete 13 maddelik öneri

Türkiye'de yaşanan ekonomik krize ilişkin hükümete 13 maddelik öneri yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin egolarına ülke teslim edilemez. Parlamentoda üzerimize düşeni yapacağız. Ülkeyi yönetenlerin süratle karar alması lazım" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, WOW İstanbul Otel Kongre Merkezi'nde ekonomik krize ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
Türkiye'nin tarihin en önemli dönemlerinden birini yaşadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, derin bir ekonomik, sosyal, siyasal sorunla karşı karşıya olduklarını belirtti. Yaşanan sorunun salt siyasetçilerin gündeminde değil, işçinin, memurun, emeklinin, herkesin gündeminde olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bugün herkes bu krizi Türkiye nasıl atlatabilir diye bir beklenti içerisinde. Hep birlikte bu sorunu aşmak için çaba göstermek zorundayız. Sorunu aşmanın birinci yolu kararlı, sabırlı ve tutarlı bir politikayla yola devam etmektir. Bununla, 'neyi, nasıl yapacağınızı çok iyi bileceksiniz'i kastediyorum. Bunu bilmeden yola çıkarsanız bu krizi aşamazsınız" ifadelerini kullandı.
 
'EKONOMİK VE SOSYAL KONSEYİ TOPLANMALI'
 
Sağlıklı bir süreci yaşama geçirmek için ilk yapılması gerekenin sorunu yaşayanlarla bir araya gelmek olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sorunu bizzat yaşayanlarla bir araya gelmenin önemi şudur: 21. yüzyılda sorunu yaşayan kesimleri dinlemeden salt 'sorunu ben çözerim' anlayışıyla yola çıkarsanız sorunu çözmekte olamazsınız. Rahmetli Ecevit'in kurduğu Ekonomik ve Sosyal Konseyi 3 ayda bir toplanması gerekiyor. Bütün sosyal taraflarının olması gerekiyor. Ülkeyi yönetenlerin ilk yapması gereken süratle bir Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplamaktı. Bu yapılmadı. Ekonomik ve Sosyal Konseyi en yakın toplandığı tarih 5 Şubat 2009'dur" dedi.
 
13 MADDELİK ÖNERİ
 
Kılıçdaroğlu, ekonomiye ilişkin önerilerini 13 madde halinde şöyle sıraladı:
 
1- Devlette liyakat yoksa devlette çürüme vardır. Yapılması gereken en önemli işlerden birisi devlette liyakat sisteminin yeniden inşa edilmesidir.
2- Hukukun üstünlüğü ve güvenliğidir. Milletvekillerinin öğrencilerin hapiste olduğu bir ülkede 'yabancılar gelsin yatırım yapsın' diye beklerseniz hayal ortamında yaşarsınız.
3- Merkez Bankası'nın bağımsızlığıdır. Bugün Merkez Bankalarıyla ilgilenen dünyadaki bütün çevreler Türkiye'deki Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığına inanıyorlar. Siyasi otorite yüzünden bağımsız karar alamıyor. Eğer bu güvenceyi verirseniz farklı bir Merkez Bankası profili ortaya çıkar.
4- Sıcak para yönetimi. Akılcı bir sıcak para yönetimine geçmek gerekiyor. Dolar kurundaki her on kuruşluk artışın bize maliyeti 22 milyar lira. Yılbaşından bu yana dolar kurunun yükseliş maliyeti 580 milyar lira.
5- Dolar esas alınarak ihaleler yapılıyor, yani dolar baş tacı ediliyor, bu politikadan vazgeçilmeli. Dolar esas alınarak süratle TL'ye dönüştürülmeli eğer TL'ye güveniyorsanız, 'TL bizim paramız' diyorsanız süratle ihaleleri Türk lirasına dönüştürün. Dolara endeksli geçiş ücretleri var. Bunların da tamamen TL'ye dönüştürülmesi gerekiyor. Bunu yapmanın mevcut yönetim tarafından zor olduğunu biliyorum.
6- Kamu İhale Yasası mutlaka değişmesi gerekiyor. Yolsuzluğun temel kaynağı budur. 16 yılda tam 186 kez ihale mevzuatı değişti.
7- Hepimiz vergi ödüyoruz, çocuk doğduğu andan itibaren vergi ödüyor. Vergilerin nereye ödendiğini denetleyen Sayıştay uluslararası standartlarına dönmeli. Sayıştay'ın şu anda denetim yapacağı alanlar kısıtlı, eli kolu bağlı durumda.
8- Bütçe dışı uygulamalar. Kim bütçenin dışında fonlar oluşturdu? TOKİ ve benzeri yapıların hepsinin kaldırılması lazım. Bütçe disiplini bu bağlamda sağlanması lazım.
9- Dış politika. Bugün izlenen dış politika 180 derece değişmesi lazım. Dış politikada hamaset söylemlerine, dost söylemlerine yer yoktur. Her ülke kendi çıkarları için söylem oluşturur. Güçlü bir ekonomi oluşturamazsanız başka ülkelerin sömürdüğü ülkeler haline gelirsiniz, Türkiye'nin bugün geldiği nokta bu. Trump bir tweet atıyor, Türkiye'de dolar yükseliyor. Neden böyle oluyor? Güçlü bir ekonomi olmadığı için. Trump'ın attığı her tweet Türk halkının onurunu zedeliyor. Asla kabul etmiyoruz. Bu konuda Türkiye'de bir görüş birliğinin sağlanması çok önemli. Eğer iç politikayı, dış politikanın malzemesi haline getirseniz güçlü kalamazsınız.
10- Kontrolsüz borçlanma. Bunun için bir anayasal kural getirmek gerekiyor. Herkes gönlünce borçlanamaz. Çocuklarımızı, torunlarımızı borç altında bırakamayız. Bunun limitleri ve kuralları olması lazım. TBMM'ye hesabı verilmeli. Bu borçları kim ödeyecek? Bu borcu 80 milyon kişi ödeyecekse hepimizin soru sorma hakkı var.
11- Fakirin, fukaranın sırtına yıkılan bir vergi politikası var. Türkiye'nin bunu düzeltmesi lazım. Vergi cennetlerinde dolarları olanlar var. Bu dolarları olanlar Türkiye'ye getirdiğinde vergi ödemiyorlar. Fakir ekmek alırken, su içerken vergi ödüyor. Milyarlarca dolarla uğraşanlar vergi ödemiyor. Bunu engellemek için 2006 yılında parlamento üstüne düşeni yapmış. 'Dolarlar ülkeye gelirse yüzde 30 vergi alacağım' demiş. Bu kararname 2006 yılından beri çıkmıyor. Biz bu kararnamenin süratle çıkmasını istiyoruz. O vergi cennetleri nereler herkes biliyor.
12- Üretimi önceleyen politikaya ihtiyacımız var. Bir ülke üretirse güçlü olur.
13- İsraf ekonomimizi hepiniz görüyorsunuz. Lüks arabalardan geçilmiyor. Tasarruf yapacağız diyorsanız kamudaki araba saltanatına son verin. Kiralık binalarda oturuyorlar. Neden? Eskiden bakanlıklarda otururlardı. Beğenmiyorlar."
 
'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'
 
Sıraladığı 13 maddenin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Bir kısmı derhal yapılabilir, bir kısmı orta vadede, bir kısmının da sonuçları uzun sürede çıkabilir. Hem yasaların hem uygulamaların gelişmesi gerekiyor. Yasama ve yürütmenin bunu el ele vererek yapması gerekiyor. Türkiye'nin demokratikleşmesi, Sayıştay'ın güçlenmesi pek çok yasal düzenlemeye her türlü desteği vereceğiz ve takipçisi olacağız. Hükümet yok, artık Bakanlar Kurulu yok. Yasa tekliflerini milletvekilleri verecek. Bu tekliflerin krizden çıkma yolunda bir uzlaşmayla parlamentoda görüşülmesi bizim en büyük arzumuz. Her türlü katkıyı veririz. Bir kişinin egolarına ülke teslim edilemez. Parlamentoda üzerimize düşeni yapacağız. Ülkeyi yönetenlerin süratle karar alması lazım."