18 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK üyelerinin Bakanlığa yürüyüşü engellendi

KESK'in "Güvenceli iş, güvenli gelecek'' talebiyle Aile ve Çalışma Bakanlığına yürümesi polis tarafından engellendi.
KESK, "Güvencesizliğe son, güvenli iş, güvenli gelecek haktır, ihraçlara, güvencesizliğe karşı haklarımıza birlikte sahip çıkalım" şiarıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapmak istedikleri yürüyüş polis engeline takıldı.
 
KESK üyelerinin TRT Arı Stüdyosu önünden Çalışma Bakanlığına yürüyüşü "Valilik izni yok" gerekçesi ile engellendi. İl dışından gelen yüzlerce KESK üyesinin TRT önüne gelişine izin verilmeyince, kamu emekçileri Eser Park'ta toplandı.
 
"KHK'lar gidecek biz kalacağız" sloganı atan KESK üyeleri basın açıklamasının yasaklanmasını alkışlarla protesto ederken, kitle polis ablukasına alındı.
 
Ayrıca şehir dışından gelen kamu emekçileri de Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde durduruldu. Yürüyüşe izin verilmemesinin yanı sıra polisin sözlü tacizleri nedeniyle polisler ile kamu emekçileri arasında arbede yaşandı.
 
Parkta yapılan basın açıklamasında sık sık ''Herkese kadrolu, güvenceli istihdam'' sloganları atıldı. KESK Eşbaşkanı Başkanı Aysun Gezen burada yaptığı konuşmada, esnek ve kuralsız çalışmaya karşı güvenceli işin herkesi hakkı olduğunu söyledi. OHAL kapsamında on binlerce kamu emekçisini işinden eden KHK'lerin iptal edilmesini, OHAL Komisyonunun lağvedilmesini ve ihraç edilenlerin işlerine iade edilmesini istediklerini belirten Gezen, yine emeklilikte yaşa takılan (EYT) emekçilerin emeklilik haklarının gasbedildiğini söyledi. Gezen, ''Kendileri şatafatlı yerlerde iftarlar yaparken, belediyelerin bütçelerini gerici, dinci vakıflara aktarırken utanmıyorlar ama emekçilerin bakanlığın önünde açıklama yapmasından utanıyorlar. Biz Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvenceye alınmış haklarımızı kullanıyoruz. Bu haklarımızı kullanmaya devame edeceğiz. Hiçbir baskı, engelleme karşısında geri adım atmayacağız'' dedi.
 
Gezen'in ardından söz alan HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de KHK'lerin cumhuriyet tarihinin en büyük haksızlıklarından biri olduğunu söyledi. Birçok kişinin neyle suçlandığını bile bilmediğini belirten Tiryaki, "Yapılan başvurularda bilgi verilmedi, mahkemeler bu davaları görmedi. En son AİHM'ye yapılan başvuru haksız hukuksuz bir şekilde incelenmedi. OHAL Komisyonu kuruldu diye dosyalar geri gönderildi" konuştu.