27 Temmuz 2024 Cumartesi

KESK, tasarruf adı altındaki IMF paketine karşı sokağa çıktı

KESK'e bağlı sendikalar birçok kentte sokağa çıkarak, "Kamuda Tasarruf Paketi" adı altında kemer sıkma politikalarına tepki gösterdi. Eylemlerde, saldırı politikalarına sessiz kalmayacaklarını vurgulayan KESK üyeleri, tüm kamu emekçilerine, haklarına sahip çıkma, yürütülecek mücadeleye omuz verme çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "Kamuda Tasarruf Paketi" adı altında işçi ve emekçiler, yoksul halk için kemer sıkma politikalarına karşı birçok kentte sokağa çıktı.

İSTANBUL
KESK İstanbul Şubeler Platformu, Şişli'de Cevahir AVM önünde eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Poso, 1 Mayıs tutuklamalara değindi. Taksim'in yasaklanmasının hak ihlali olduğu yönündeki AYM kararını hatırlatan Poso, "Siyasal iktidarın bu tutumundan vazgeçmesi ve içeride olan tutsak arkadaşlarımızın bir an önce bırakılmasını istiyoruz" dedi.

'EMEĞE VE EMEKÇİLERE SALDIRI, SERMAYEYE YENİ KAYNAK PAKETİDİR'
Tasarruf Paketi adı altında yürütülen saldırı politikalarına sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Poso, paketin İMF'nin hazırladığı kemer sıkma paketlerinin kopyası olduğuna dikkat çekti. Emeğe ve emekçilere saldırı, sermayeye yeni kaynak anlamına gelen paketin hemen ardından devamının geleceği açıklamaları yapıldığını hatırlatan Poso, bir hafta geçmeden kamu emekçilerinin güvencesiz istihdamını yaygınlaştırmayı amaçlayan esnek çalışma yönetmelik taslağı çalışmalarına hız verildiğini vurguladı.

Silah fabrikalarını ve patronları zengin edecek tasarruf adı altında paketin emekçileri daha da yoksullaştıracağına işaret eden Poso, yeni hastane ve okul yapımlarının durdurulacağını, kamuya personel alımının emekli olanlarla sınırlandırılacağını hatırlattı.

Öğretmen açığının 68 bin olduğunu, 700 binden fazla öğretmenin atama beklediğini söyleyen Poso, "Kamuda istihdamın emekli olacaklarla sınırlandırılması 85 milyonun sağlığının gençlerimizin geleceğinin karartılması anlamına gelmektedir. Kaldı ki düşen maaşlar başta seyyanen ek ödeme olmak üzere taban aylığımıza yansıtılmayan kalemler, emekli aylığı bağlama oranlarındaki çarpıcı düşüşler sonrası kamu emekçileri çalışmaya devam etmek zorunda kaldıklarından son sınır olan 65 yaşına gelene kadar emekli olmamaktadırlar. Çünkü emekli olsa bırakalım zaruri harcamalarını, kirasını dahi karşılayamayacaklardır" diye ekledi.

'SALDIRI PAKETİNE KARŞI MÜCADELE HATTI ÖRME SORUMLULUĞUYLA HAKARET EDECEĞİZ'
Saldırı paketini adı konulmamış IMF paketi olarak yorumlayan Poso, şunları söyledi: "Biz kamu emekçileri ve onların gerçek temsilcisi KESK olarak, saldırı paketine karşı bir mücadele hattı örme sorumluluğuyla hareket edeceğiz. Bunun için konfederasyonumuz öncelikle zaten yetersiz olan kamu yatırımlarının ve kamu personeli istihdamının kısılmasından esnek ve uzaktan çalışmayla güvence istihdamının arttırılmasına, angarya çalışmanın arttırılmasından ücretlerin düşürülmesine, lojmanların ve sosyal tesislerin satılmasından, servis hizmetlerinin kaldırılmasına kadar uzanan saldırı paketine karşı bir. Mücadele programı oluşturacaktır. İktidarın varlık fonu ve kamu bankaları kredileriyle bir anlamda paralel bütçe oluşturduğu gerçeğinden hareketle tüm bunlara karşı topyekun bir mücadele hattına ihtiyaç olduğu açıktır. Bunun için mücadele programının tüm emek ve meslek örgütleriyle ortak bir program ve mücadele hattında buluşturulması için çabalarımız sürecektir."

MERSİN
KESK Mersin Şubeler Platformu, Özgür Çocuk Parkında bir araya gelerek, "Tasarruf paketi saldırı paketidir" sloganını haykırdı.

Açıklamayı okuyan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mahmut Sümbül, emekçilerin "Tasarruf Paketi" adı altında yürütülen saldırı politikalarına karşı sessiz kalmayacağını söyledi, "Bu paketin IMF'nin hazırladığı kemer sıkma paketlerinin bir kopyası olması dışında yeni hiçbir tarafı olmadığını çok iyi biliyoruz. Barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, emekçiler daha da yoksullaşırken silah fabrikaları sahibi damatlar zenginler listesinde giderek ön sıralarda yer almaktadır" dedi.

KOCAELİ
KESK Kocaeli Şubeler Platformu da Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde eylem yaptı. Üniversiteden sağlık çalışanları ve eğitimciler ile STK'ler ve bazı siyasi partilerin temsilcileri bu eyleme destek verdi. Grup, yeni tasarruf paketinin emekçilerin üzerine yıkılmasına tepki gösterdi.

KESK Kocaeli Şubeler Platformu adına konuşan Murat Harata, "Servis hizmeti kazanılmış haktır. Tüm çalışanları hakkına sahip çıkmaya, yürütülecek mücadeleye omuz vermeye davet ediyoruz" dedi.

Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir de, tasarruf paketinin emekçiler için kemer sıkma anlamına geldiğini söyledi, "Servis hakkımızdan değil 5'li çeteden, Koç'tan, Sabancı'dan alın. Bunun adı kamuda tasarruf değil. Yarattıkları ekonomik düzeni bizim üzerimize yıkıyorlar" diye konuştu.

ANKARA
KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri de Sakarya Caddesinde bir araya gelerek, "Halktan emekten emekçiden yana olmayan tasarruf paketine hayır" dedi. Açıklamada sık sık "Saraya değil emekçiye bütçe", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tülay Yıldırım, paketin bir tasarruf tedbiri değil kamu hizmetlerine yönelik bir taarruz olduğunu söyledi, "Bu paket kamu harcamalarının kısılmasını, kamu hizmetlerinin daraltılmasını hedeflemektedir. Yani tasarrufun faturasını kamu çalışanları, emekliler ve kamu hizmetlerinden yararlanan tüm yurttaşlar ödeyecektir. Kamu harcamalarında 100 milyar TL tasarrufa yol açacağı iddia edilen paketin devamının da geleceği belirtiliyor. Bakan Şimşek, 'Bu açıkladığımız ilk paket değil, son paket de olmayacak' diyor. Biz Bakan Şimşek'in kamudaki araç saltanatı için çerez parası dediğini unutmadık" diye konuştu.

Eylemlerde şu talepler dile getirildi:
♦ Vergide adalet sağlansın, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın.
♦ Yandaşlara, "Beşli çeteye" hazineden yapılan döviz garantili projelere, Kur Korumalı Mevduat soygununa son verilsin.
♦ Bir dakikalık masrafı 2 emekli maaşına, bir aylık gideri iki büyükşehir belediyesi giderine denk olan saray ve bağlı harcamaları kısılsın.
♦ Kamu idarecilerinin kimi zaman özel gezileri için dahi kullandığı lüks uçak ve makam harcamalarına son verilsin.
♦ Personel eksikliği giderilsin, personel alımında liyakati ortadan kaldıran, torpilin kapısını sonuna kadar açan mülakata ve siyasal kadrolaşmaya son verilsin.
♦ Angarya çalışma yasaklansın, esnek ve uzaktan çalışma yönetmeliği hazırlıkları sonlandırılsın.
♦ Gerçek ve özgür toplu sözleşme koşulları sağlansın.
♦ Emeklilere insanca yaşayacakları maaş verilsin.