7 Eylül 2024 Cumartesi

KESK Soma davasında çıkan kararı protesto etti

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliam davasında sorumlulara verilen cezanın azlığına tepki gösteren KESK Ankara Şubeler Platformu, durumu Madenci Anıtı önünde protesto etti.
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın bugün görülen karar duruşmasında sanıklara verilen cezaların azlığı tepkilere yol açtı. KESK Ankara Şubeler Platformu, yargılama sonucu mahkemenin verdiği cezalara dönük tepkilerini Madenci Anıtı önünde yaptıkları basın açıklaması ile gösterdi.
 
"Soma'nın hesabı sorulacak" sloganının atıldığı eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman, maden sahibi Can Gürkan'a 15 yıl hapis cezası verilmesi, şirketin eski patronu olan babası Alp Gürkan hakkında ise beraat kararının verilmesine tepki gösterdi.
 
Bu davanın sadece yakınlarını kaybeden ailelerin değil, tüm emekçilerin, Türkiye işçi sınıfının taraf olduğu, takip ettiği bir dava olduğunu vurgulayan Kahraman, "Davanın sadece şirket yöneticileriyle sınırlı kalmayıp, bu alanda politika geliştiren, uygulayan, hükümetin; ilgili bakanlık ve bürokrasisine de uzanmasını" istedi.
 
Kahraman, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin nedeni olarak ise şunları söyledi: "Bu katliama aşırı üretim ve kar hırsı, taşeronlaştırma, özelleştirme, başta madenlerde olmak üzere rödovans sistemiyle kamu kaynaklarının yağmalanması, iş ve işçi sağlığı güvenliğiyle ilgili düzenlemelerde işverenin kollanması, ucuz iş gücü, ucuz emek zihniyeti neden olmuştur. Bugün Türkiye'de her şey pahalı, insan hayatıysa ucuz hale gelmiştir."
 
Türkiye'de en çok maden ocaklarında iş kazalarının yaşandığına dikkat çeken Kahraman, "Bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için öncelikle emekçileri ucuz iş gücü kaynağı olarak değerlendiren ve onlara yedek parçaymış gibi yaklaşan bu kapitalist sömürü zihniyetinin değişmesi gerekir" dedi.