18 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK: Sermayeden değil halktan yana bütçe istiyoruz

Kamu emekçileri, "İnsanca yaşamaya yetecek bütçe ve gelir" sloganıyla bütçeye dair taleplerini sıralayarak, yoksulluğa terk edilen milyonları insanca yaşam mücadelesinde omuz omuza vermeye çağırdı.

Kamu emekçileri Ankara, Antalya ve Mersin'de basın açıklamaları yaparak "İnsanca yaşamaya yetecek gelir ve bütçe" taleplerini dile getirdi.

ANKARA
KESK Ankara Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Ankara 2 No'lu Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında "Sermayeden değil halktan yana bütçe istiyoruz" pankartı açıldı. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Özdemir, pandemiyle ağırlaşan kriz koşullarında iğneden ipliğe gelen zamlarla maaşlarının erimeye devam ettiğine dikkati çekti.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırında yüzde 21, yoksulluk sınırında yüzde 20 artış yaşandığını belirten Özdemir, "Buna karşın son 18 ayda kamu emekçilerinin maaşlarında yaşanan artış ise enflasyon farkı ödemesi dahil sadece yüzde 15'de kalmıştır. Bu dönemde ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar miktarı tam 100 dolar azalmıştır" diye belirtti.

Özdemir, "Hem Yeni Ekonomi Programı (YEP) hem de iktidarın geçmiş 18 yıllık pratiği yine ülke kaynaklarının, halktan toplanan vergilerin sermayeye, yandaşlara, savaş politikalarına aktarıldığı, tüm yükün emekçilere yıkıldığı, mevcut eşitsizlikleri artıran, toplumsal cinsiyet körü bir bütçenin hazırlandığını göstermektedir. Bu nedenle başta kamu emekçileri olmak üzere yıllardır yok sayılan, pandemi koşullarında korumasız bırakılarak işsizliğe, yoksulluğa terk edilen milyonları taleplerine sahip çıkmaya, halktan emekten yana bir bütçe, insanca yaşam mücadelesinde omuz omuza vermeye çağırıyoruz" diyerek taleplerini sıraladı.

ANTALYA
KESK Antalya Şubeler Platformu, Defterdarlık binası önünde açıklama yaptı. "Halktan yana bütçe, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan BES Antalya Şubesi Başkanı Devrim Mol, ekonomik, siyasal ve sosyal sorunların herkesin yaşamını derinden etkilediği zor bir süreçten geçildiğini aktararak, "Halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz" diyerek, taleplerini sıraladı.

MERSİN
BES Mersin Şubesi'nin sendika binasında yaptığı açıklamada konuşan Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, ekonomik, siyasal ve sosyal sorunların herkesin yaşamını derinden etkilediği zor bir süreçten geçildiğini belirtti. Toplum sağlığının ciddi bir tehdit altında olduğunun altını çizen Sümbül, kriz koşullarında atılan her adımda yine sermayenin ve patronların çıkarları temel alındığını, emekçi kesimlerin ve dar gelirlilerin yok sayıldığını ifade etti. Sümbül, KESK olarak krize karşı taleplerini sıralayarak açıklamasını sonlandırdı.

DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, güvenceli çalışma ve emekten yana bir bütçe talebiyle SES Şube binasında açıklama yaptı. Basın toplantısında konuşan SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Gültekin, iktidarın ömrünü uzatmaya çalıştığını ve toplum içindeki farklı kesimleri karşı karşıya getirmeyi kutuplaştırıcı politikalarla sürdürmeye çalıştığını belirterek, gerçeklerin üstü her gün yapılan baskı ve şiddet uygulamalarıyla örtülmeye çalışıldığını söyledi.

Siyasetçilerden gazetecilere, barolardan avukatlara, meslek kuruluşlarından TTB'nin kapatılması yönündeki açıklamalara kadar muhalif olan herkese karşı sürekli baskı ve gözaltıların gerçekleştirildiğini ifade eden Gültekin, toplum sağlığının her alanda kötüye gittiğini vurguladı. Gültekin, "KESK olarak içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda dar gelirlilerin, ücretli kesimlerin salgından korunarak nefes almasına ve insanca bir yaşam sürmesini sağlayacak, halktan ve emekten yana bir bütçe istiyoruz" dedi.