7 Eylül 2024 Cumartesi

KESK: Sendikalarımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz

KESK Ankara Şubeler Platformu, son çıkarılan KHK ile aralarında 57 KESK üyesinin çalıştığı kurumlardan ihraç edilmelerine karşı basın açıklaması yaptı. KESK, "KESK'e bağlı sendikalarımızda örgütlenmeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.
KESK Ankara Şubeler Platformu, son çıkarılan KHK ile aralarında 57 KESK üyesinin çalıştığı kurumlardan ihraç edilmelerini Kızılay Mithat Paşa Caddesi üzerinde bulunan Eğitim Sen 5 Nolu Üniversiteler Şubesi önünde protesto etti.
 
Eyleme KESK'in MYK üyeleri ve sendika şube yöneticileri katıldı. "Bizler kamu emekçilerinin aydınlık yüzüyüz" ve "Açlıkla hizaya gelmeyiz" pankartlarının taşındığı eylemde basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu adına Tüm Bel-Sen Ankara 2 Nolu şube Sekreteri İsmail Kaygusuz okudu.
 
"15 Temmuz darbe girişiminin 2. yıl dönümüne 1 hafta kala, 8 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 701 sayılı KHK ile aralarında 57 KESK'linin de bulunduğu 18 bin 632 kamu görevlisi daha sorgusuz, sualsiz ve hukuksuz bir şekilde işinden ve aşından edildi" diyen Kaygusuz, "Biz, bu ihraçların hukuksuz olduğunu baştan beri söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. 701 sayılı KHK de yer alan bir belgeyle bu durum teyit ve itiraf edilmiştir. Bu son KHK de ihraç edilenler listesinin 43. Sayfasında, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünde çalışan 5 kamu görevlisinin ihraç gerekçeleri, OHAL ihraçlarının neye dayanarak yapıldığının açık bir itiraf belgesi olmuştur" diye konuştu.
 
'İFTİRA VE İHBAR YARGININ ÖNÜNE KONMUŞTUR'
 
4 Haziran 2018 tarihinde Bakanlar Kurulunda imzalanan ancak 24 Haziran seçimleri öncesi açıklanmayan 701 sayılı KHK ile ihraçlardan "Kurum kanaati, Sosyal medya paylaşımları, okul, emniyet" gibi kriterlerin temel kriterler olduğunun belgelendiğini vurgulayan Kaygusuz, "Kurum-okul idarecilerinin neredeyse tamamına yakınını yandaş konfederasyonla 'iltisaklı' sendikaların üyeleri olması ise çok daha vahim ve kirli bir durumu gözler önüne seriyor. Bu dönemin kurum ve okul yöneticileri ciddi zan altındadır. Bunu bizler değil, hükümetin yayınladığı 701 sayılı KHK söylüyor. İftiranın adı; 'kurum kanaati' olmuştur. İftira ve ihbar; yasaların, soruşturmaların yargının önüne konmuştur" diye belirtti.
 
701 sayılı KHK ile bir kez daha görülmüştür ki siyasal iktidarın darbe ile, darbecilerle hesaplaşma gibi bir derdinin olmadığını dile getiren Kaygusuz, "Temel hedef tüm toplumu tek adam iktidarına biat eden kullara dönüştürmektir. İhraçlar aynı zamanda kadrolaşma ve yeni personel rejimini hayata geçirmenin aracı olarak kullanılmaktadır. Görülüyor ki bundan sonra da KHK'ler Cumhurbaşkanı eliyle devam ettirilecek, hukuksuzluk devletin yönetim biçimi haline getirilecektir" ifadelerini kullandı.
 
KESK olarak, hukukun en temel ilkelerini ayaklar altına alarak intikam hırsıyla KHK listelerini oluşturanların ve hazırlanmasına katkı sunanların peşini bırakmayacaklarına dikkat çeken Kaygusuz, "Nereden yada kimden gelirse gelsin örgütlü mücadelemizi hedef alan her türlü yasa dışı girişim ve saldırıya rağmen, hukuki, fiili ve meşru mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. İhraç edilen, açığa alınan tüm üyelerimiz tekrar görevlerine dönene kadar dayanışmayı daha da büyüterek mücadelemizi kesintisiz devam ettireceğiz" dedi.
 
GTüm bu antidemokratik ihraç kararlarına, baskılara karşı bu ülkenin onurlu ve mücadeleci kamu emekçileri olarak boyun eğmedik, eğmeyeceğiz" diyen Kaygusuz şu çağrıyı yaptı: "Buradan tüm kamu emekçilerini bir kez daha tüm baskılara rağmen onurlu mücadelesinden vaz geçmeyen KESK'e bağlı sendikalarımızda örgütlenmeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."